Nytt. Malin Österberg öppnar ett trädgårdskafé hemma på Enskedefältet. Foto: Sacharias Källdén

Sommar - då bjuder Enskede in till fest

Får det lov att vara en våffla, ett stycke kött eller en kall öl? Sommaren är här – och Enskede slår upp portarna till skafferiet. Följ med till ett nystartat trädgårdskafé, en delibutik i ett garage och en pop up-servering.

  • Publicerad 10:31, 24 jun 2021

Trädgårdskafé, Enskedefältet:

Mozarellavåfflor, hemmagjord sylt och hembakta kakor. Malin Österberg, vars trädgård vetter ut mot Vårflodsparken där det finns en plaskdamm och en lekpark, förbereder sig för fullt inför öppning.

Hon har tagit tjänstledigt från jobbet för att, med familjen och sin bonusmammas hjälp, starta ett trädgårdskafé hemma på Enskedefältet.

– Det började med att jag började pimpa vårt staket inför jul och olika högtider. Jag är utbildad dekoratör och jobbar som säljare på ett grossistbolag mot restaurangbranschen. Jag har jobbat med servering på Taxinge slott också. Det här är ett sätt att prova på att ha ett kafé utan lokalhyra, säger Malin Österberg.

Hjortronsylt. Malin Österberg serverar matvåfflor och dessertvåfflor. Foto: Sacharias Källdén

Take away-försäljning

Förutom ett kafé, där olika våfflor och hemmagjort fika serveras, har ett förråd gjorts om till en liten butik där karameller och olika sötsaker säljs. Där finns också en take away-del med glass och dricka och fruktsallad.

Malin Österberg är förväntansfull. Hon berättar att grannarna har varit positiva till idén.

– Men jag fattar ju att jag kommer få jobba häcken av mig. Jag var rädd för vad våra barn skulle tycka men de tycker att det är rätt ballt. Både de och min man hjälper till, säger hon.Trädgårdskaféet, som finns som "Trädgårdsfika" på Instagram, har öppet 11-16 i sommar.

Ombyggt garage. På Enskedefältet finns Eklinds mat, en delikatessbutik som paret Edvard och Katarina Eklind startat. Foto: Sacharias Källdén

Eklinds mat, Enskedefältet:

På Enskedefältet hittar vi också Eklinds mat, en delikatessbutik som paret Edvard och Katarina Eklind startat i ett ombyggt garage. Butiken öppnade i påskas och förutom kött säljs till exempel ost, grönsaker och blommor.

– Det rullar på. Vi har inte marknadsfört oss så mycket. Men vi har fått fantastiskt fin respons, det kommer kunder från Årsta, Tallkrogen, Stureby, säger Katarina Eklind.

Edvard Eklind drev tidigare Fågel och Vilt i Östermalmshallen. Han trivs med att ha nära till jobbet.

– Ja, jag gillar ju inte att gå hem från jobbet annars. Det här är mitt liv. Det märks också på kunderna att det finns ett uppdämt behov av bra mat som inte är dyr. Tomater som smakar tomater och kött som är hängt på riktigt, säger han.

Butiken finns på Instagram under "Eklindsmat".

Ny uteservering. Jens Olsson på Enskede matbod, sommarsatsningen Le Garage Asian pop-up restaurang. Foto: Pia Bispo

Le Garage asian pop up-restaurang:

I sommar har Gamla Enskede matbod startat en uteservering. De har byggt ett kök i en container och serverar asiatisk öl, drinkar och plockmat.

– Vi vill skapa festivalkänsla. Det har varit fin respons. Det är ofta fullt inom en timme efter vi öppnat. Vi har ofta haft större efterfrågan än sittplatser på Matboden. Nu ville vi göra något för Enskedeborna, eftersom det inte går att resa på samma sätt i år, säger driftchef Jens Olsson.