Att rösta är självklart, säger pensionären Gösta Ekengren, när vi möter honom i Solna centrum.
– Det är ju enda chansen att påverka. Kommer man inte fram till något parti är det bättre att blanka än att inte rösta alls, det är ju också en slags åsikt. Jag förtidsröstade faktiskt i stadshuset, väldigt praktiskt.
Vilket val är viktigast?
– Det står mellan region- och riksdagsvalet.
Ändå är det till kommunen största delen av skatten går.
– Så är det. Men är man 70 plus så måste man börja tänka på vården, och att man som äldre får en värdig tillvaro efter att ha jobbat och slitit. Sen finns det förstås viktiga frågor här i Solna också. Som skola – och elstolpar. Jag kör på diesel men hade gärna bytt till el om det funnits möjlighet att ladda bilen där jag bor. Jag har frågat Signalisten som har hand om parkeringarna om det, men inte fått någon vidare respons.
Jessica Jonas drar sin lilla Bella i vagn i centrum.
– För att det är viktigt att göra sin röst hörd. Och gör man det inte har man inte rätt att klaga sen. Det känns högtidligt att rösta på valdagen tycker jag.
Vad har du för hjärtefrågor?
– Det har varierat, sedan jag fick min dotter Bella för en månad sedan känns barnomsorgen särskilt viktig. Men jag har flera hjärtefrågor – som straffskärpningar och energifrågan.
Här i Solna har jag tyvärr inte jättebra koll på vad partierna vill, det är något jag sätter mig in i nu på slutet.
Är det något val du anser är viktigare än de andra?
– Riksdagsvalet. Det känns som att där avgörs helheten, de stora frågorna. Jag kan ju flytta till en annan kommun men lär inte byta land.
Mesud Broström Kahrimanovic hade bestämt sig för ett parti när vi träffade honom förra veckan.
Vad tycker du är viktigt?
– Vården – frågan om privatiseringar och vårdköerna. Man måste lösa de långa vårdköer som finns idag. Barnens framtid och trygghet är också väldigt viktigt. Då tänker jag både på att det ska finnas bra skolor och att man jobbar mot kriminalitet så att barn får känna sig trygga där de växer upp.
Röstar du på samma parti i alla tre valen?
– Det gör jag. Jag har utgått från regionvalet och valt ett parti jag gillar där, sen kör jag på samma i riksdag och kommun.
Det är svårt att veta vad de olika partierna vill, men självklart röstar man, säger Nishima Rubensson.
– För att få de politiker som man tror kan förbättra saker och ting. Men jag tycker det är svårt att veta vad de olika partierna vill.
Vilka frågor är viktigast för dig?
– Jag jobbar i hemtjänsten och vi har väldigt låga löner. Det kan vara långa och stressiga arbetspass, så där behövs bättre villkor tycker jag.
Här i Solna gillar jag det mesta, jag trivs bra i mitt område. Men det kan vara ganska skräpigt på gatorna, särskilt efter helgerna.
Eiran Davies är från Storbritannien och ska rösta för andra gången i Sverige.
– Självklart, det är min plikt.
Har du bestämt dig då?
– Nej! Det är nästan omöjligt att veta hur partierna skiljer sig åt. Jag kommer från Storbritannien där det egentligen bara finns två alternativ. Här är det så lite ideologi. Kolla bara på affischerna – det står i princip samma sak på allihop. Jag har gått runt i valstugorna och ställt frågor, på riks- och lokalnivå, till alla partier: Hur hanterar ni en lågkonjunktur? Hur ser ni på religiösa friskolor? Vad gäller Solna har jag frågat om skolan och om underhåll i stadsmiljön.
Vilka vinner i Solna?
– Jag tror oppositionen får det svårt. Moderaterna har styrt så länge. Solna är en diversifierad kommun där vissa områden tjänar på ett M-styre, med låg skatt exempelvis. De måste nog göra bort sig rejält för att inte vinna.