I år anordnade Makerzone en temavecka där klasser kunde anmäla sig för att vara med i Sustainable poetrys internationella tävling, och totalt deltog 150 Sollentunaelever.

Temat för årets poesitävling handlade om att göra sin röst hörd för demokratins utveckling och framtid genom att skapa en dikt på valfritt sätt, och att utgå från ett eller flera av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

– Det var en rolig uppgift, men man behövde tänka rejält. Det var vårt välja mellan punkterna, alla är bra, säger Ted Wessely, en av vinnarna från sjätte klass på Vaxmoraskolan.

Totalt tog åtta Sollentunavinnare hem priser.

– Ni har gjort jättefina dikter, och filmer till dem för att illustrera dem och göra dem starkare, sa Petter Lindskog på Makerzone till vinnarna under prisceremonin.

För andra året i rad kombinerades diktskrivandet med programmering i Scratch för att ge liv till dikterna och för att eleverna skulle få träna på programmering.

– Det gick väldigt bra för er. Förra året hade vi en vinnare från Sollentuna, nu är ni många som kommer att hamna i den digitala boken, sa Petter Lindskog.

"Blev ganska chockad"

Efter prisutdelningen satte sig eleverna Rasmus Wallenberg, Ted Wessely, och Oliver Wahlund från Vaxmoraskolan i en soffa och mumsade på isglass.

– Det var väldigt kul att vi vann för det är en internationell tävling, säger Oliver Wahlund.

– Jag blev ganska chockad. Jag var med i tävlingen som en kul grej bara, men jag trodde inte att jag skulle vinna. Men när jag fick veta det förstod jag att min dikt var bra, säger Ted Wessely.