Sollentuna får 22,7 miljoner i statsbidrag till äldreomsorgen

Från och med nu kan alla Sveriges kommuner ta del av regeringens nya äldreomsorgssatsning på totalt 4 miljarder kronor. För Sollentunas del handlar det om ett möjligt tillskott på nära 22,7 miljoner kronor.

  • Publicerad 16:08, 5 mar 2021

Pengarna fördelas mellan kommunerna under 2021 och går att söka via Socialstyrelsen från och med i går, den 4 mars.

De får användas utifrån lokala behov för att utveckla och förbättra kommunens äldreomsorg. Det kan exempelvis handla om att öka personalkontinuiteten, att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor eller att motverka ensamhet bland äldre.

"Minuthetsen måste bort"

Socialdemokraterna i Sollentuna välkomnar statsbidraget och vill att kommunen utnyttjar möjligheten.

– Äldreomsorgen i Sollentuna har gått på knäna under pandemin. Statsbidraget skulle göra enorm skillnad för kvaliteten i omsorgen och arbetsvillkoren för de anställda, säger Gunilla Hultman (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Anton Lindgren (S), ledamot i vård- och omsorgsnämnden, vill att statsbidraget ska användas för att öka insatstiderna i hemtjänsten.

– Minuthetsen i hemtjänsten måste bort. Med det här statsbidraget kan vi förlänga tiderna för varje besök i äldreomsorgene, utan kostnad för kommunen. Då kan Sollentunas äldre få den goda omsorg de förtjänar, säger han.

Ska återrapporteras

Statsbidraget på 4 miljarder kan sökas fram till den 1 november.

Syftet är att säkerställa en god vård och omsorg av äldre personer.

Statsbidraget går att söka via Socialstyrelsens webbplats och kommunen rekvirerar både för verksamhet i egen regi och för de eventuella privata utförare som har verksamhet i kommunen.

Varje kommun ska senast den 28 februari 2022 återrapportera hur statsbidraget har använts.

Medel som inte har använts eller som inte har använts i enlighet med villkoren i regeringens beslut ska återbetalas.

Visa merVisa mindre

Sollentuna gospel firar 40 med återträff och konsert

Nyheter Körsång trendar efter pandemin – "oerhörd gemenskap att få sjunga ihop" Den 16–17 oktober firar Sollentuna gospel 40 års-jubileum i S:t Eriks kyrka. På lördagen blir det sing-a-long, där alla som tidigare har sjungit i kören är inbjudna att delta. På söndagen går...tisdag 19/10 14:10

Privata förskolan i Södersättra ska stå klar i början av 2023

Nyheter Fondamentor Skolfastigheter AB vann kommunens anbudstävling Det ser ut att bli Tellusbarn i Sverige AB som får driva den privata förskolan i Södersätra. Fondamentor Skolfastigheter AB vann anbudstävlingen om att få bygga förskola på kommunens tomt, och...tisdag 19/10 11:30