Sollentuna får 22,7 miljoner i statsbidrag till äldreomsorgen

Från och med nu kan alla Sveriges kommuner ta del av regeringens nya äldreomsorgssatsning på totalt 4 miljarder kronor. För Sollentunas del handlar det om ett möjligt tillskott på nära 22,7 miljoner kronor.

  • Publicerad 16:08, 5 mar 2021

Pengarna fördelas mellan kommunerna under 2021 och går att söka via Socialstyrelsen från och med i går, den 4 mars.

De får användas utifrån lokala behov för att utveckla och förbättra kommunens äldreomsorg. Det kan exempelvis handla om att öka personalkontinuiteten, att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor eller att motverka ensamhet bland äldre.

"Minuthetsen måste bort"

Socialdemokraterna i Sollentuna välkomnar statsbidraget och vill att kommunen utnyttjar möjligheten.

– Äldreomsorgen i Sollentuna har gått på knäna under pandemin. Statsbidraget skulle göra enorm skillnad för kvaliteten i omsorgen och arbetsvillkoren för de anställda, säger Gunilla Hultman (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Anton Lindgren (S), ledamot i vård- och omsorgsnämnden, vill att statsbidraget ska användas för att öka insatstiderna i hemtjänsten.

– Minuthetsen i hemtjänsten måste bort. Med det här statsbidraget kan vi förlänga tiderna för varje besök i äldreomsorgene, utan kostnad för kommunen. Då kan Sollentunas äldre få den goda omsorg de förtjänar, säger han.

Ska återrapporteras

Statsbidraget på 4 miljarder kan sökas fram till den 1 november.

Syftet är att säkerställa en god vård och omsorg av äldre personer.

Statsbidraget går att söka via Socialstyrelsens webbplats och kommunen rekvirerar både för verksamhet i egen regi och för de eventuella privata utförare som har verksamhet i kommunen.

Varje kommun ska senast den 28 februari 2022 återrapportera hur statsbidraget har använts.

Medel som inte har använts eller som inte har använts i enlighet med villkoren i regeringens beslut ska återbetalas.

Visa merVisa mindre

Ny burgarkedja öppnar i Häggvik

Nyheter Lokalerna mot Bagarbyvägen börjar fyllas med restauranger Kroglokalerna i Häggviks handelsplats stod länge tomma, men nu börjar de sakta men säkert fyllas upp. Först ut att var Chop Chop för några veckor sedan. Och i dag, den 25 maj, öppnar hamburgarkedjan...onsdag 25/5 6:20

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46