Naturskyddsföreningens undersökning visar hur långt kommunerna har kommit i arbetet med att gynna bin och andra pollinatörer.

I fjol kom Sollentuna på femte plats. Nu har man alltså avancerat till en delad topplacering med 47 poäng av 57 möjliga.

203 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkätundersökningen och den genomsnittliga poängen blev 18.

Stor artrikedom

Kommunerna i topp har bland annat ställt om gräsmattor till blommande ängar och skapat blommande vägkanter och större sammanhängande grönytor. Enkla men värdefulla sätt att bidra till den biologiska mångfalden och vilda bins överlevnad, menar Naturskyddsföreningen.

Sollentuna kommun har sedan många år arbetat med sina naturreservat för att återskapa och förbättra marker för pollinerare.

I skötseln har åtgärder utförts löpande för att återskapa variationsrika miljöer med stor artrikedom så som blommande växter, buskar och träd.

Nektarväxter på Bögs gård

På Järvafältet har flera ängsmarker slagits med lie sedan slutat av 1980-talet. Vägkanterna på de slingrande grusvägarna slås med slåtterbalk efter traktor eller häst.

I samarbete med arrendatorn på Bögs gård har även nektarväxter till bin och fjärilar odlats på åkermark.

Och i Sollentunas senaste naturreservat, Tegelhagsskogen som bildades 2014, har flera skötselområden inriktningen att gynna pollinerare. Här finns exempelvis flera platser med det sällsynta svartpälsbiet.

"Ett stort arbete"

För att utveckla blomrikedom medverkade Sollentuna kommun dessutom i projektet ”Blomrika gräsytor” med stöd av WWF (Världsnaturfonden). På tolv platser och sammanlagt 23 ytor har park och naturvård under 2017 och 2018 testat olika skötselåtgärder för att öka blomrikedomen på gräsytor. Nu är projektet avslutat och ingår sedan 2019 i den löpande skötseln.

– Vi har under året antagit en plan för urban grönstruktur för att på bästa sätt stödja den biologiska mångfalden, där ingår bland mycket annat att gynna pollinatörer som vildbin. Det här är frågor där vi har stora ambitioner, säger Jonas Riedel (C), ordförande i klimatnämnden.