– Ja, det är helt bisarrt! Det är hausse i solcellsbranschen, säger Patric Elmén, presschef på energibolaget Eon.

Enligt bolagets siffror toppar Österåker när det gäller nyanslutna solcellsanläggningar. Av de nio kommuner i Stockholm där Eon står för elnätet tillkom hela 496 nya solcellsanläggningar i Österåker.

I Järfälla, på andra plats, 404.

Kraftig ökning

Siffrorna blir desto mer anmärkningsvärda när man jämför med det totala antalet privata solceller i de nio kommunerna som nu är 4 296 enligt Eon.

Det innebär att drygt en tredjedel av samtliga solcellsanläggningar som är anslutna till bolagets elnät har tillkommit i år. 

– Det är det som är så extraordinärt, säger Patric Elmén.

Förklaringen tror han är elpriserna.

– Man får väl läsa in elpriserna i detta i allra högsta grad. Ökningen av solceller har skett sedan elpriserna blev så volatila (oförutsägbara, reds anm). Egentligen började det redan innan Ukrainakriget. Sedan dess har vi sett en exponentiell ökning av antalet solceller.

Fler än förra året

Enligt Patric Elmén är ökningen liknande i alla kommuner i landet där Eon är verksamt.

Hittills i år har över 20 000 nya solcellsanläggningar anslutits till bolagets elnät i Sverige, vilket kan jämföras med drygt 15 000 under förra året. Året dessförinnan, 2021, var siffran betydligt lägre, runt 7 100.

Är utvecklingen likadan i kommuner där era konkurrenter finns?

– Ja, jag skulle gissa det.

Även i lilla Vaxholm har det anslutits många nya solcellsanläggningar under årets första åtta månader - 86 stycken - jämfört med 39 under hela 2022.

Vilka är det som sätter upp solceller?

– Väsentligen så är det privatkunder, det som vi kallar mikroproduktion, men det kan även vara småföretagare.

Alltså i princip en panel på det egna taket?

– Yes!

”Intresset för hållbara energilösningar har slagit igenom på bred front bland våra kunder, och det är tydligt att fler och fler väljer att investera i solel såväl för dess ekonomiska som för dess miljömässiga fördelar”, säger Lena Berglund, regionchef nord på Eon i ett pressutskick från företaget.

Lena Berglund, regionchef, Eon

Lena Berglund, regionchef, Eon

Pressbild

Eon uppger också att man minskat tiden det tar innan en kund får besked om man kan ansluta sin solcellsanläggning till elnätet, från tidigare 70 dagar till bara en vecka i de flesta fall.