Luna, som invigdes i år lagom till Lisebergs 100-årsjubileum, är en så kallad bumerangberg- och dalbana – först åker man framåt och sedan bakåt samma resa. Med sina dryga 64 meter över havet är Luna högst och snabbast av sin sort i världen, och precis där tåget vänder vid högsta punkten är man så nära månen som det bara går inne på nöjesparken. 

Detta gav Liseberg inspiration att arrangera världens första internationella månresa. 

Vill du resa till månen? frågar nöjesparken när man nu efterlyser personer som antingen är medborgare i, eller har stark koppling till, andra länder än Sverige. 

En utvald representant från varje land i världen kommer att skickas upp i Luna första lördagen i september.

Unik chans. ”Vi ser det som en unik chans för alla länder i världen som ännu inte fått resa till månen”, säger Mårten Westlund, PR-chef på Liseberg.

Unik chans. ”Vi ser det som en unik chans för alla länder i världen som ännu inte fått resa till månen”, säger Mårten Westlund, PR-chef på Liseberg.

Liseberg

– Bara en nation har ju hittills medborgare som satt sin fot på månens yta, det tycker vi är lite synd. Nu bjuder vi in hela världen till världens första internationella månresa, det blir en unik chans att vara med och skapa ett fantastiskt gemensamt minne, säger Mårten Westlund, PR-chef på Liseberg. 

När Liseberg letar månresenärer som ska representera alla länder har man utgått från FN:s lista med internationellt erkända stater samt stater med observatörsstatus. 

På den särskilda sajten där frivilliga kan anmäla intresse kan man läsa om månresan på alla världens språk.

– Vår ambition är att samla personer från så många länder som möjligt, och vi kommer att uppmana våra utvalda månresenärer att ta med flaggor eller klä sig i sitt lands färger, säger Mårten Westlund.

Den internationella premiärturen sker lördag 2 september klockan 10.00.  

Vill du bli utvald att representera ditt land, men har förhinder just den dagen? Ansök ändå, så har du chansen att bjudas på månresan vid ett senare tillfälle.