– Det som gör mig extra engagerad i kvinnor och flickor i Syd- och Centralamerika är att jag själv kommer från Centralamerika, även om jag är född och uppvuxen i Sverige, säger Sofia Thorgren, 17.

Med pappa från Sverige och mamma från Honduras har familjen bott i flera länder i just de delarna av världen.

Tog ledarrollen

Under tre år bodde de till exempel i Bogotá i Colombia, där engagerade sig Sofia i hållbarhetsfrågor och organiserade en hållbarhetsmässa i skolan.

– Jag tog på mig ledarrollen, kontaktade olika hållbarhetsföretag och bjöd in dem för att hålla workshops och utbilda ungdomar i hållbarhet och FN:s arbete.

Hon fick nyligen ett stipendium på 10 000 kronor som delas ut årligen av den internationella organisationen Zonta som jobbar för att stärka kvinnors rättigheter i FN, framför allt i projekt för att stötta utbildning av kvinnor i fattiga länder.

– På till exempel Madagaskar jobbar vi för att förbättra utbildningen för barn och ungdomar för att de ska klara klimatförändringarna, säger Malin Engstedt, ordförande i Stockolms Zontaklubb.

Zonta har rådgivarstatus

I dag går Sofia humanistiska programmet på Norra real och sitter i elevkårens PR-utskott. Hon är också aktiv i Föreningen för utvecklingsfrågors lokalgrupp Stockholm södra, som jobbar med vad hon beskriver som ”allt från frågor om aborträtt i Asien till klimatförändringar och avskogning i Latinamerika”.

– Med stipendiet vill jag gärna resa till Honduras nästa år efter gymnasiet. Jag skulle vilja volontärarbeta och undervisa i engelska, säger­ hon.

– Många barn på landsbygden har fortfarande sämre utbildning och engelska prioriteras oftast inte i skolan. Därför har jag som mål att undervisa så att fler flickor blir mer självsäkra när det kommer till det engelska språket.

Vad vill du göra i fram­tiden?

– Jag älskar språk och kultur, så jag vill jobba som lärare i olika delar­ av världen, bland annat Centralamerika. Det skulle vara roligt att få arbeta­ nära familj och vänner samtidigt som jag skulle få möjligheten att äta den honduranska maträtten pupusa – tunnbröd med bönor och ost – dagligen!