Bygget pågår för fullt utanför den blanka lobbyn vid foten av Skanstullsbron. På 28:e våningen öppnar Niklas Ahlbom sin nya skybar våren 2021.

Men några företag har redan flyttat in, andra väntar på att de nya kontoren ska färdigställas.

– Tunnelbanans nya linje går precis under skyskrapan. Staden satsar på kontor i områden med en hög densitet av människor, säger Fredrik Lantz, marknadschef på Skanska fastigheter och pekar på den gröna och blå linjens framtida tunnelbaneuppgång Mårtensdal.

Ligger sju meter ut i luften

Det är 543 trappsteg från botten till toppen av skrapan, som beräknas kosta 1,3 miljarder kronor. I och med att byggnaden breddar sig ju högre den blir, ligger kontoren högst upp sju meter ut i luften. I klart väder ser man över två mil åt alla håll.

mitti.se/nyheter/tycker-soderborna-landmarket/?omrade=sodermalm

Sthlm 01 är högre än både Folksamskrapan och Skatteskrapan, och går alla i linje längs den gamla Brunkebergsåsen. I hissarna spelas musik från Skanskas egen spellista "Let's play house".

– Och det måste vara Stockholms snabbaste hissar, de tar dig upp på 30 sekunder, säger Fredrik Lantz.

Knyter Gullmarsplan till Sjöstan

Musik är temat i bygget av "landscrapern" bredvid, den liggande skyskrapan Sthlm 04, som beräknas bli klar senare i år. Där är en del av utformningen baserad på ljudkurvorna från den isländska sångerskan Björks låt "Human behavior".

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/kolla-in-utsikten-fran-ett-av-stans-hogsta-hus/lmsix!6990783/

Kontorsområdet kallas Sthlm New och består av totalt sju byggnader. Två av husen är redan byggda och det sista beräknas stå klart inom fem till tio år, enligt Fredrik Lantz.

– Det planeras tre byggnader till. Till den här hade vi lite Mad Men-tema, det ska kännas lite kaxigt när man är så här högt upp. När allt är klart blir det cirka 6-7 000 nya arbetsplatser, säger han.