Appar som samarbetar med restauranger och bagerier för att minska matsvinn blir allt mer populära. Sedan tidigare finns appen "Karma", och nu finns ännu ett tillskott på marknaden.

Via appen "Too Good To Go" kan användare beställa kassar med mat som blivit över från lokala matställen. Användaren bokar kassen och hämtar sedan upp den på bageriet, fiket eller restaurangen. Kostnaden för en kasse motsvarar värdet på maten, men till ett rabatterat pris. Robin Delselius bageri på Södermalm ser en stor minskning av svinnet efter att ha börjat samarbeta med appen.

– Vi lämnar ut överraskningskassar där vi lägger i den mat som finns kvar efter stängning. Det är väldigt, väldigt smidigt. Det är skönt för mig som ägare att vi gör något simpelt men som ger en stor effekt, säger Robin Delselius, bageriets ägare.

Bullarna populärast

Innehållet i påsarna varierar från dag till dag. Men det råder ingen tvivel om vad som går åt mest.

– Fikabröd alla gånger. Folk gillar socker. Det är aldrig något problem att få bort bullarna, säger Robin Delselius.

Än så länge har bageriet bara samarbetat med appen i några veckor. Men resultatet har hittills varit positivt.

– Första dagen vi testade tog alla kassar slut. Nu har folk börjat lära sig att hitta oss också.

Enligt Robin har matsvinnet minskat drastiskt sedan dess. Vad som hände med fikabrödet innan samarbetet är han inte sen med att erkänna.

– Mycket av det hade slängts helt ärligt. Fast vi brukar även ge bullar till kyrkor, vårdhem och skolor. Men det går inte att göra det varje dag.