På Blecktornsgränd, nära Mariatorget, ligger soppköket Kafé Söder. Det är en del av organisationen Ny Gemenskap som verkar för utsatta i staden.

Från soppköket serveras, varje vardagsmorgon, frukost till stadens behövande – fattigpensionärer, hemlösa och utförsäkrade.

– Vi brukar servera kaffe, te och smörgåsar, och något litet att ta med sig. Varje dag har vi ungefär 150 gäster, säger Pia Hall, som är volontär på soppköket.

I november skrev Pia Hall ett inlägg på sociala medier för att se om någon kunde tänka sig bidra med matkassar till soppköket inför julen. Responsen i den lokala Facebookgruppen lät sig inte vänta.

Söder levererade

Inlägget fick hundratals likes. Folk har bakat och donerat lussebullar, bidragit med mat och kläder och skänkt pengar. Flera erbjöd sig också att ställa upp som volontärer.

ICA Kvantum Södermalm skänkte 150 matkassar. Coop skänkte julmiddagar. En AA-grupp skänkte julmust.

– Det var så himla många som hörde av sig. Man blir helt lycklig. Det är tydligt att det finns ett stort engagemang, säger Pia Hall.

– En skola har haft en insamling och ska dela ut 100 presenter i form av strumpor, mössor och vantar. Och en person köpte 42 par strumpor.

Extraöppet

Kafé Söder har fått ihop så pass mycket att det delas ut vid flera tillfällen. Förra veckan delades en del ut. Resten ges bort 18 och 22 december.

– Julen är en känslig period för många, och kanske extra mycket i år, säger Pia Hall.

Därför håller soppköket, till skillnad från tidigare år, öppet även på julafton och juldagen mellan klockan 12 och 15. Vardagar och mellandagar är de öppna klockan 9– 12.