Efter förra valet blev det ett alliansstyre i minoritet som tog över Järfälla. Detta efter att S, MP och C blocköverskridande styrt tillsammans.

Det hela blev jämnt men tillsammans med Centerpartiet fick Alliansen med sig 27 av 61 mandat 2018. På andra sidan fick V, S och MP 26 mandat och bildade opposition. Sverigedemokraterna gjorde ett superval, gick från 4 till 8 mandat, och fick en vågmästarroll.

Inför valet har de flesta partierna varit tydliga – de är öppna att samarbeta med de flesta. Fyra partier har dock sagt att de inte kan samarbeta eller styra med SD, V, MP, L och S. Kristdemokraterna och Moderaterna har varit mer öppna, men vill styra med allianspartierna även kommande mandatperiod.

Som det ser ut nu har S ökat, M minskat och SD ligger still.

https://www.mitti.se/nyheter/svart-for-blocken-att-fa-egen-majoritet-i-jarfalla/repvhw!hyuBEZWtaMom8QTovVQJw/

Om framtida samarbeten kan verka suddiga, har däremot åsikterna i frågorna som diskuterats varit tydligare – och delade.

Friskolors etablering eller inte har varit en delad fråga, senast när friskolan på Söderhöjden gick igenom. Även bostadsfrågan har under de senaste fyra åren delat politikerna, ska det byggas fler bostadsrätter, hyresrätter – eller ska det inte byggas något mer alls?

De senaste två åren har kommunen gått med överskott som fått oppositionen att se rött. Om pengarna ska sparas i långsiktigt syfte eller användas direkt har varit en debatterad fråga.

Men en sak är säker och där är alla partier på samma sida – tryggheten i Järfälla behöver bli bättre. Men om lösningen är fler övervakningskameror, att införa Sluta skjut, fler sociala insatser eller väktare, där råder delade meningar.