I tisdags sammanträdde Ekerös kommunfullmäktige i Mälarökyrkan klockan 16.00. Om politikerna gick förbi kommunhuset på vägen dit så möttes de av ett helt gäng klimatprotestanter – i snö.

– De satt där för att påminna om omställningen som vi måste göra för våra barns skull. Ekerö är en rik kommun som har fantastiska möjligheter att ta bra beslut för barnens framtid, berättar snögubbemakaren Aline Anckarman från Kungsberga.

Hon har tidigare gjort liknande protester och just snögubbar är lite av hennes signum. Denna gång gjorde hon gubbarna tillsammans med Tersa Soler i hopp om att politkerna ska väga in klimatfrågan när de på sammanträdet debatterade kommunens budget.

– Jag vill igen och igen påminna politikerna om att varenda beslut behöver genomlysas ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv, säger hon.

KLIMAT. Med små plakat i händerna ville snögubbarna påminna politkerna om klimathotet.

KLIMAT. Med små plakat i händerna ville snögubbarna påminna politkerna om klimathotet.

Aline Anckarman

På debatten så lyftes frågan om hur Parisavtalet ska klaras i Ekerö. Inga stora satsningar för klimatet kunde ses i budgeten som Mälaröalliansen lagt fram, menade Fredrik Zandén (MP).

– Vilken del av budgeten ser ni minskar utsläppen mest? frågade han Fredrik Ohls (L).

För tidigt att säga menade Fredrik Ohls:

– Vi ska mejsla ut detta de närmaste fyra åren. Det viktigaste är våra visioner och att vi ska vara en förebild i klimatomställningen, inte exakt kronor och ören. Jag lovar att det kommer komma budgetar som tar oss mot Parisavtalet, sa han. 

Men det är utsläppsminskningar i närtid som har störst betydelse för att begränsa klimatförändringar, menade Fredrik Zandén.

– Då koldioxid lagras i atmosfären måste vi agera nu, sa han.

– I varje beslut som vi tar i varje nämnd så funderar vi på om det är är något som tar oss mot Parisavtalet, svarade Fredrik Ohls.