Slutet av en epok närmar sig alltså.

Under våren har Arvid Nordquist börjat rosta bönor i sitt nya rosteri i Järfälla, fram till årsskiftet körs produktionen parallellt. Men vid årsskiftet upphör den karaktäristiska doften som sedan 60-talet präglat gränslandet mellan Solna och Sundbyberg.

Och sen då?

Urban Sjölund, fastighetschef hos fastighetsägare Sagax Sverige, säger att man just börjat med marknadsföring av fastigheten för att hitta en ny hyresgäst.

– Det här är i grund och botten en bra byggnad med lager, produktion, kontor och labb. Den ligger på en central plats nära kommunikationer och serviceutbud. Så vi tror att intresset kommer att vara stort.

Ombyggnadstid

Inriktningen är alltså att låta byggnaden stå kvar. När Arvid Nordquist flyttar ut tänker Sagax passa på att modernisera och anpassa den inför ett hyresgästskifte.

Från Solnas håll hälsar byggnadsnämndens ordförande Martin Eliasson (S) att dialog förs mellan staden och fastighetsägaren.

– Personligen ser jag gärna att området kompletteras med bostäder i någon form, men processen är fortfarande i ett tidigt skede och inga konkreta skisser eller förslag har presenterats.

Urban Sjölund säger att det är tänkbart att ta chansen att addera något eller uppgradera platsen på något vis.

– Men bostäder är inte huvudspåret.

Vin och choklad

Sundbybergaren Anton Eiserman har en annan idé om vad rosteriet skulle kunna ersättas med.

– En eventlokal kanske, ett blandcentrum med en vinbar, säger han.

Han bor i stadsdelen Lilla Alby sedan fyra år. Därifrån har han kunnat känna doften av kaffe från rosteriet.

När den doften snart lägger sig för gott ger det mer utrymme för andra Sumpan-symboler. Varför inte till exempel byta ut kaffet mot choklad?

Även Marabouparken är ju en riktig Sundbybergsklassiker, resonerar sundbybergaren Kim Lindholm.

– Den och sjöarna, säger hon.

Hon bor granne med rosteriet och tycker om kaffelukten.

Särskilt sorgsen låter hon däremot inte, när flytten kommer på tal.

– Jag dricker knappt en kopp om dagen.