Det ska kännas tryggare i Fittja. Så resonerar kommunen som nu för första gången går ihop med flera bostadsbolag i området för att anlita ordningsvakter.

– Vi vet att det finns en känsla av otrygghet i Fittja och då är det viktigt att vi lyssnar till det och är beredda att göra insatser för att motverka det, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Angie Gray

Till syvende och sist är det Polismyndigheten som beslutar om och hur många ordningsvakter som får patrullera i ett område. Kommunen och bostadsbolagen Botkyrkabyggen, Willhem och Kungsvåningen har därför sökt om tillstånd från myndigheten om att få ha ordningsvakter i Fittja under tre år, med en utvärdering av ordningsvakterna redan efter ett år. Än har de inte fått svar från polisen.

– Men vi ser inte det här som ett kortsiktigt projekt. Om det faller väl ut kan det säkert bli aktuellt att införa i fler kommundelar, säger Stina Lundgren.

Området som är aktuellt i Fittja sträcker sig från Tallidsskolan ned mot Fittjaskolan och bollplanen, vidare upp mot Värdhusvägen och Forvägen.

Kan utökas

Tanken är att ordningsvakterna ska kunna patrullera stora delar av Fittja centrum till fots mellan klockan 15–23, alla dagar i veckan. Tidsintervallet är noga uttänkt.

– Det är då det är mest folk i rörelse. Man kommer hem från jobbet, rör sig mellan skola och fritidsaktiviteter och det är då behovet är som störst, säger Stina Lundgren.

Finns inte risken att ordningsvakter bidrar till bilden av Botkyrka som en otrygg plats?

– Nej, det tycker jag inte. Det efterfrågas fler synliga poliser, men de kan inte vara överallt. Då kan vi vara med och bidra till det näst bästa alternativet till det.

Totalt avsätter alla aktörer 2,7 miljoner kronor till projektet, varav kommunen står för 675 000 kronor.