För att få bukt med den ökade kriminaliteten vill regeringen och Sverigedemokraterna införa ett system med tidsbegränsade visitationszoner. Åklagare kan då besluta att polisen får rätt att visitera människor och genomsöka fordon för att leta efter illegala vapen och sprängmedel. Det gäller både vuxna och barn även om de inte är misstänkta för något brott. 

– Bedömningen ska byggas på faktiska omständigheter, underrättelser, tips, iakttagelser eller polisiär erfarenhet. Exempelvis om en person eller ett fordon motsvarar en riskprofil, tidigare har varit involverad i brottslighet eller om en person är klädd på ett visst sätt eller beter sig avvikande, sa justitieminister Gunnar Strömmar (M) på förra veckans pressträff. 

 Gunnar Strömmer (M) justitieminister.

Gunnar Strömmer (M) justitieminister.

Albin Tingstedt

Polisen kritisk till visitationszoner

Men polisen i Skärholmen tycker inte att visitationszoner är till någon hjälp i deras arbete eftersom de redan i dag har lagligt stöd att visitera människor om de behöver det. Som exempel nämner Susan Friberg, chef för Skärholmspolisen, när de efter spaning i januari grep en tonåring med ett skarpladdat vapen inne i Skärholmens centrum. 

Skärholmspolisen tycker tvärtom att visitationszoner är en dålig metod.

– Allmänhetens förtroende för polisen riskerar att minska och det riskerar att skapa en känsla av otrygghet hos alla människor som aldrig har gjort något, säger Susan Friberg.

Susan Friberg polischef Skärholmen

Susan Friberg polischef Skärholmen

Anna Rönngren

Hon tror att visitationszoner snarare kan vara kontraproduktiva.

– Vi vill att medborgarna ska vistas i sina områden och att de ska meddela myndigheter när något händer. Men risken är att medborgare som har en positiv inverkan på de här platserna väljer att inte vara där om de riskerar att bli visiterade och så tas platserna över av kriminella. Det vill vi inte hamna i, centrum ska vara för alla, säger Susan Friberg.

Hon tycker att det behövs helt andra metoder för att stoppa gängkriminalitet. Så som tidiga insatser i förskoleåldern, att socialtjänsten hjälper och stöttar familjer, och en förbättrad samverkan mellan socialtjänsten, polisen, förskolan och skolan. 

Förslaget om visitationszoner har även fått skarp kritik av flera remissinstanser bland andra Brottsförebyggande rådet, Diskrimineringsombudsmannen, Bris, Riksdagens ombudsmän, Justitiekanslern och flera kommuner. 

Regeringen vill att förslaget ska börja gälla den 28 mars.