Lägenheter för barnfamiljer på Tallkrogens dammiga grusplan precis intill Nynäsvägen? Anna Mölgård sticker inte under stol med att staden valde ett knepigt läge för sin senaste satsning på tillfälliga bostäder.

Men vecka för vecka har det börjat se mer och mer beboeligt ut. På innergården känns bilvägen långt borta. Den är byggd för barn och skulle kunna ligga i vilket radhusområde som helst. Där finns en lekplats med sandlåda, gungor och en grillplats. På andra sidan husen ligger en inhägnad liten bollplan.

– Det går att utnyttja platser som man inte alltid trott. När gräset börjar att växa kommer det att bli riktigt bra, säger Anna Mölgård.

Avfart fungerar som bullervall

För att minska bullerpåverkan har husen placerats på den södra delen av bollplanen, där avfarten mot Tallkrogen bildar en naturlig bullervall. Husen binds också samman av ett plank för att skydda gården från ljudmattan.

– Modulhus är ofta tre våningar. Här har vi valt att hålla nere dem till två våningar för att de inte ska sticka upp över bullervallen. Inne i lägenheterna är det faktiskt väldigt tyst, säger Anna Mölgård.

Bygglovet i Tallkrogen är tillfälligt och gäller i fem år. Husen har tidigare stått i Hökarängen respektive Slakthusområdet och använts både för nyanlända och som evakueringsbostäder vid renoveringar. När Mitt i är på plats är målare där och bättrar på fasaden med nya lager färg.

Åren av förfall är förbi – nu står tillfälliga bostäder på Tallkrogens BP.

Åren av förfall är förbi – nu står tillfälliga bostäder på Tallkrogens BP.

Johanna Wallén

Inte klart vilka som flyttar in

Vi får följa med in i ett par av lägenheterna. De är än så länge omöblerade men där finns kyl och frys och spis. De flesta är tvåor, några treor.

Men vilka är de nya Tallkrogenbor som får sitt hem här, och var kommer de ifrån? Svaret är att det inte är klart än vilka nationaliteter som ska flytta in.

– Det kan bli kvotflytktingar. Det kan också bli personer som flyttas från andra delar av staden och som redan är någotsånär etablerade, berättar Christian Morales, enhetschef för verksamheten för nyanlända på hyresvärden SHIS Bostäder, Stockholms stads bostadssociala resurs.

Tanken från början var familjer som bott i modulhus i Slakthusområdet, men tvingats flytta på grund av exploateringen i området. Den planen sprack på grund av förseningar – bland annat efter att en Tallkrogenbo överklagat bygglovet.

Här ska lägenheterna snart fyllas av liv.

Här ska lägenheterna snart fyllas av liv.

Johanna Wallén

Reception för stöd

Vilka det än blir kommer de att behöva hjälp med det praktiska i det nya landet. I en av byggnaderna finns en reception som kommer att bemannas av SHIS Bostäder. Där finns också ett litet rum för individuella möten med de familjer som ska flytta in.

– Ofta är det helt nyanlända familjer som kommer till modulhusen. Det är många pusselbitar som behöver falla på plats. Vår huvuduppgift på SHIS är bostadsvägledning men de kan också behöva hjälp med till exempel förskoleplats, samhällsvägledning och vägar till egen försörjning. Då finns vi här tillsammans med stadsdelen, socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen och svarar på frågor, säger Christian Morales.

Avfarten mot Tallkrogen bildar en naturlig bullervall mot Nynäsvägen.

Avfarten mot Tallkrogen bildar en naturlig bullervall mot Nynäsvägen.

Johanna Wallén

En plats att landa på

Lägenheterna är genomgångsbostäder – en plats att landa på och ta sig vidare ifrån. Målet är att de som flyttar in så snart som möjligt ska ordna en egen bostad.

– Vi hjälper dem med hur bomarknaden fungerar och att få plats i bostadsköer. Det är viktigt att inte tappa tid eftersom den maximala boendetiden är fem år, det är ett race mot klockan, konstaterar Christian Morales.

De första familjerna väntas flytta in i slutet av maj eller i juni.

– Det kommer att göra gott för den här platsen med människor och lekande barn, hoppas Anna Mölgård.

Anna Mölgård med Abdusemed Salem och Christian Morales från SHIS bostäder på gården mellan husen.

Anna Mölgård med Abdusemed Salem och Christian Morales från SHIS bostäder på gården mellan husen.

Johanna Wallén