När Mitt i tittar in bakom gardinerna till den industriromantiska lokalen i Haga norra har pizzaugnen nyss nått 500 grader.

Dags för eldprovet.

En cotto med fransk skinka, salvia och inlagda aprikoser skyfflas in i hettan.

– Vi fick nycklarna igår så det här blir första pizzan, konstaterar Anton Ohlsson, en av krögarna.

Ateljéns pizza öppnade i Enskede under pandemin och kom snart att bli både stamhak och lockbete för pizzabitna från andra delar av stan.

Gänget på Ateléjns pizzas er fram emot att matmässigt gå utanför boxen, eller ja, pizzakartongen. "Flera av oss kommer från fine dining och även om vi älskar pizza så har vi länge känt att vi vill laga mer mat, säger Anton Ohlsson till höger om kollegorna Eddie Ritzén och Nicki Dahl.

Gänget på Ateléjns pizzas er fram emot att matmässigt gå utanför boxen, eller ja, pizzakartongen. "Flera av oss kommer från fine dining och även om vi älskar pizza så har vi länge känt att vi vill laga mer mat, säger Anton Ohlsson till höger om kollegorna Eddie Ritzén och Nicki Dahl.

Mikael Andersson

När de nu utökar blir det alltså på nya Mathildatorget i det blott halvfärdiga Haga norra.

– Vi har ju vår crowd söder om stan och vet vad folk gillar där. Det här är främmande vatten för oss, lite läskigt men väldigt kul, säger Eddie Ritzén, köksmästare.

"En puls"

Han bor i Sundbyberg och har många gånger passerat det växande området vid Frösundaleden.

Även om det inte är färdigbyggt fylls det stadigt på med både boende och arbetsplatser, det finns en puls, säger han. Läget nära andra stadsdelar och pendeln talade också till dess fördel när de kollade runt på platser att utöka på.

– Vi vill vara en kvarterskrog som håller en så pass hög klass att folk slipper åka för att åka in till stan för att käka. Det var idén när vi startade och det hoppas vi att vi kan bidra med här också.

Mer än pizza

Namnet till trots, det blir inte bara pizza på menyn. Här väntar även smårätter, varmrätter och efterrätter med Italien som smakkompass.

– Flera av oss kommer från fine dining och även om vi älskar pizza så har vi länge känt att vi vill laga mer mat, säger Anton Ohlsson.

Medan Enskedeköket har sina begränsningar blev möjligheten att från scratch vara med och rita kök och designa lokalen i Haga norra varit avgörande för ambitionerna, berättar han.

– Nu får vi göra allt vi velat göra.

Ateljéns signaturpizza cotto och tomater med ringblomma och stracciatella, snart i gapet på hungriga Solnabor.

Ateljéns signaturpizza cotto och tomater med ringblomma och stracciatella, snart i gapet på hungriga Solnabor.

Mikael Andersson

Inför öppning pågår finlir, det skruvas på dörrhandtag, menyn spikas, porslin och glas ska levereras och vinkylen fyllas.

Anton Ohlsson berättar att de alla har stort vinintresse.

– Vi kör på allt som är gott. Både billigt och lite lyxigare. Naturvin men inte bara. Samma med öl, man kan få suröl eller en blaskig indistrilager. Och så klart kommer det finnas cola till pizzan.

Mysig känsla

Lika viktig som mat och dryck är stämningen, säger de.

– Det ska vara enkelt och mysigt, den känslan vill vi ta med oss. Man ska kunna titta in på en råbiff och en bärs eller sitta en hel kväll och dricka vin i vimlet. Hundar, barn, alla är välkomna, säger Nicki Dahl, restaurangchef.

Har ni scannat pizzautbudet i området, hur är konkurrensen?

– Meno male har ju öppnat i Sundbyberg, det är kul att fler satsar utanför stan. Det finns otroligt mycket restauranger och pizzaställen, det gäller att vara on top of your game. Men eftersom vi är lite mer hantverkspizza, jämfört med capricciosa och hawaii, kan vi nog stå ut ur det perspektivet, säger Eddie Ritzén.

Restaurangen kommer hålla öppet för lunch och middag och till sent på kvällen på fredag-lördag.

Fredagen den 17 oktober öppnar de. Kvällen innan, den 16:e blir det öppet hus mellan klockan 16 och 19 där det bjuds på plizzaslices.

Smygöppning den 16 oktober innan restaurangens officiella öppning dagen därpå.

Smygöppning den 16 oktober innan restaurangens officiella öppning dagen därpå.

Mikael Andersson