Lagom till nya pandemirestriktioner, som att undvika trängsel i kollektivtrafiken eller använda andra färdsätt, som bil, aviseras en stor höjning av avgifterna på sjukhusens personalparkeringar.

Jon Lindeberg, sjuksköterska på Karolinska i Huddinge, har betalat 125 kronor i månaden på sjukhusets personalparkering. Nu slopas månadsbiljetten och taxan blir i stället 30 kronor per dygn.

– Helt vansinnigt. Det blir 600 kronor i månaden för den som jobbar heltid, säger han.

Behöver åka bil

Han bor i Skogås, och att kommunalt är inget alternativ.

– När jag jobbar kväll missar jag precis bussen som går 21.30. Tar jag nästa buss är jag inte hemma förrän 23.45. Och ska sedan upp och jobba klockan 07, säger han.

Under pandemin har det varit gratis att parkera. Detta har varit möjligt sedan regeringen beslutat att slopa förmånsbeskattningen på avgiftsfri parkering för anställda.

Gratis-p kan förlängas

Beslutet upphör att gälla den 31 december. Dock föreslår regeringen i en extra ändringsbudget att skattefriheten förlängs till den 31 mars. Beslut tas i riksdagen efter årsskiftet. Regionen har i ett brev till finansminister Mikael Damberg begärt att förlängningen ska gälla hela året.

Annars börjar de nya, höjda, taxorna vid regionens sjukhus gälla den 10 januari 2022.

Egentligen skulle de ha höjts redan 2020 enligt den budget som då togs. Att "ta bilen bör vara ett aktivt val att överväga varje dag och regionen vill uppmuntra alla att använda andra färdmedel för jobbresor som cykel och kollektivtrafik" hette det.

Marknadsanpassning

Höjningen motiveras med att taxorna måste marknadsanpassas, för att inte hamna inom ramen för förmånsbeskattning. Men var gränsen för när avgiften kan anses subventionerad kan vara lite flytande.

– Om det kostar noll kronor på gatan och arbetsgivaren har fri parkering är det ju inga problem, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Men kostar det tio kronor på gatan, och fem kronor på personalparkeringen, då är mellanskillnaden skattepliktig, och ska läggas på inkomsten och beskattas. Arbetsgivaren ska också betala arbetsgivaravgift på summan.

Dyrare i stan

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna har det kostat 30 kronor per dag. Nya avgiften blir 10 kronor per timme, eller max 60 kronor för ett dygn. Men det är ändå billigare än ute på till exempel Norra stationsgatan, där det kostar 15 kronor i timmen.

Pia Blank Thörnroos vill inte kommentera den matematiken, men säger att hon utgår från att stora offentligt finansierade arbetsgivare för en diskussion med skattemyndigheten om marknadsvärdet på sina p-platser.