Netflix släpper den nya serien, ’Barracuda Queens’.

En satsning med kända namn som författaren Camilla Ahlgren (Bron) samt Frida Asp och Fatima Varhos (Störst av allt). Oskarshamnstjejen Amanda Adolfsson (Unga Sophie Bell) står bakom regi. Vi möter henne vid Germaniaviken, ute på klipporna i Barracuda, som har gett serien dess namn.

Serien handlar om en grupp festglada tjejer på 90-talet som lever ett privilegierat liv i Djursholm och som försätter sig i ekonomisk knipa. Något de löser genom att stjäla från sina välbeställda grannar. De får mersmak efter inbrotten, och det blir en flykt från deras vardagstristess, som är fulla av förväntningar från vuxna och samhället.

'Larger than life'

– Det är en grupp tjejer som behöver något mer i sitt liv, spänning… men som helt saknar konsekvenstänk, säger Amanda Adolfsson.

Hon förklarar bakgrunden till namnet:

– Till en början var tanken att tjejgänget skulle ha det här som en mötesplats. Där de lämnar sitt stöldgods och planerar sitt nästa drag. Men i stället blev det caféet ute på Ekudden, där de kan ta ett glas bubbel samtidigt. Men de är här ute, då och då.

– Det var också vanligt förr att tjejgäng hade ett namn. De lever ett liv som är 'larger than life' och så fick det bli ’Barracuda Queens’.

Karaktärerna Mia (Tea Stjärne), Amina (Sarah Gustafsson) och Frida (Amina Khalil) under ett inbrott.

Karaktärerna Mia (Tea Stjärne), Amina (Sarah Gustafsson) och Frida (Amina Khalil) under ett inbrott.

Ulrika Malm

Inspirerade av Lidingöligan

Hon berättar att Lidingöligan (se faktaruta) varit en inspiration.

– Det som var coolt med Lidingöligan gjorde var att de kunde bryta sig in i en vinkällare och välja två dyra viner och vara nöjda. Eller gå in i en villa och direkt se vilken tavla som var bäst att stjäla.

– Men något som gör serien spännande är att det här är tjejer. De bryter sig in med höga klackar, är klumpiga, men klarar sig ändå trots att de är dåliga tjuvar. Alla tror att det här är hela och rena tjejer. Det gör att det blir något mystiskt och spännande över det.

Skytteltrafik från Inverness

Från maj förra året och in på hösten har de spelat in serien.

Uppe vid tennisbanan uppe vid slottet. Barracuda. Ute på Ekuddens café, bland många ställen.

– Vi har haft vårt kontor i Inverness, så det har varit skytteltrafik därifrån.

– De här karaktärerna kommer också från olika sociala bakgrunder så vi har spelat in i allt från sekelskiftesvillor till 60-talsvillor. Det har varit väldigt exotiskt och spännande att se.

Ska vara underhållande

Amanda svarar på frågor om eventuell kritik de kan möta kring serien.

Det festas, det stjäls och mycket annat. Hon tar exemplet att det röks en del på duken.

– Vi har försökt att inte idealisera snygga tjejer som röker. Då har tanken varit att det ska fylla en funktion, driva berättelsen vidare. Någon börjar prata med en annan genom att fråga om en cigarett, säger hon.

– Det samma gäller kring hur naket det ska vara och festerna. Vi har velat berätta att det här inte är guds bästa barn, berätta hur det kan vara, samtidigt som det ska vara underhållande.

En del av casten till 'Barracuda Queens' och Amanda Adolfsson i mitten.

En del av casten till 'Barracuda Queens' och Amanda Adolfsson i mitten.

Ulrika Malm

Hoppas på diskussioner

Hon berättar att de velat skapa en underhållande serie, men där svärtan också finns hos karaktärerna.

Något som förklarar var de gör som de gör, menar hon.

– Jag hoppas man ska titta på serien med glimten i ögat.

– Serien utspelar sig också precis innan girl power-eran. Det har vi velat berätta, hur det var för tjejer då. Men förhoppningsvis kan det skapa diskussioner om hur tjejer har det i dag.

Den 5 juni släpps 'Barracuda Queens'.

Stefan Källstigen