2019 dök tusentals besökare upp på Värtahamnens bakluckeloppis. Foto: Emma Perning

Populära bakluckeloppisen i Värtan gör comeback

Efter en sommar utan loppis är en av Stockholmsmarknaders mest populära loppisar tillbaka. Bakluckeloppisen i Värtahamnen lockade under 2019 tusentals besökare och i år hoppas man på något liknande.

  • Publicerad 06:15, 10 aug 2021

Det är folklivet vi vill åt, glada människor utomhus är en väldigt bra kombination.

Backluckeloppis. Maria Wiberg ser fram emot en sensommar på bakluckeloppisen i Värtahamnen. Foto: Therese Wiberg/wfoto.se

2019 var det premiär för bakluckeloppisen i Värtahamnen. Under ett par söndagar på sensommaren lockades flera tusen besökare till Värtahamnen för att köpa och titta på saker hos de hundratals försäljare som öppnade upp sina bakluckor.

– Loppisen var verkligen superpopulär och det var solklart att vi skulle fortsätta i Värtahamnen ytterligare en sommar. Men sen slog pandemin till och satte stopp för de planerna. Men nu är det äntligen dags för "sommar nummer två", säger loppisgeneralen Maria Wiberg.

Under sommaren 2020 blev det alltså ingen bakluckeloppis i Värtahamnen. Detta berodde på restriktionerna som gjorde det omöjligt för arrangörerna att ha loppmarknad.

– För loppmarknader var det samma restriktioner som för alla offentliga tillställningar, max 50 personer. Då räknades både försäljare och köpare in och därför blev det ingenting förra sommaren, säger Maria Wiberg.

Men den 15 augusti är bakluckeloppisen i Värtahamnen tillbaka. Och Maria Wiberg både hoppas och tror att den kommer bli lika uppskattad som 2019.

– Vi tror och hoppas att det kan komma nästan lika mycket folk i år. Sist vi körde fick vi väldigt mycket positiv feedback och det var många som uppskattade att det hände någonting i Värtahamnen, säger hon.

Food trucks, karaoke och glass var inslag som höjde bakluckeloppisen. Foto: Emma Perning

Hur blir det med restriktioner i år?

– Det kommer att vara avstånd mellan alla försäljare. Sommarens bakluckeloppis blir väldigt luftig om man säger så. Köparna ska kunna röra sig obehindrat samtidigt som det är avstånd till både andra köpare och säljare, säger Maria Wiberg.

– Vi tänker att loppmarknaden nästan kan bli lika stor som 2019.

Förutom loppmarknadens säljare fanns det även foodtrucks, glassförsäljare och karaoke i Värtahamnen 2019. Flertalet inslag ska enligt planen finnas även under årets bakluckeloppis. Vad och vilka aktörer det blir är däremot inte helt bestämt än, berättar Maria Wiberg.

– Det är sådana inslag som gör att besökare stannar längre,.

– Det är folklivet vi vill åt, glada människor utomhus är en väldigt bra kombination. Att vi har andra inslag, utöver säljare och köpare, gör att bakluckeloppisen blir lite som en minifestival.

Bakluckeloppis i Värtahamnen

Datum:

Söndag 15 augusti

Söndag 22 augusti

Söndag 29 augusti

Söndag 5 september

Tid: 11-15

Visa merVisa mindre