Det är inte bara i Duvbo som hållplatser dras in. Mitt i har tidigare rapporterat om skolkaoset på Lavettvägen i Rissne. Passagerare trampades ner och klämdes mellan dörrar när horder av elever skulle åka hem från skolan – och bussarna slutade helt enkelt stanna.

Den 10 mars höll berörda parter ett möte för att hitta en väg framåt, berättar Christer Ekelund, kommunikationschef hos bussoperatören VR.

Christer Ekelund på VR som hoppas på en snabb lösning. "Vi vill inte ha en inställd hållplats, vi vill att folk ska kunna åka buss med oss", säger han.

Christer Ekelund på VR som hoppas på en snabb lösning. "Vi vill inte ha en inställd hållplats, vi vill att folk ska kunna åka buss med oss", säger han.

Thomas Carlgren

– Vi har sedan tidigare haft skolinformation och planerar tillsammans med MTR, Polisen och SL att göra ytterligare skolbesök, för att informera och prata med ungdomarna. När vi har varit ute på skolorna är tanken att testa att trafikera hållplatsen igen, säger han.

Flyttplaner

Sofia Kinberg, rektor på Internationella engelska skolan, ser dessutom ett behov av både tätare busstrafik och säkrare trafikmiljö.

”Det byggs mycket här i området just nu och när husen vid sidan om skolan är klara ska en av busshållplatserna flyttas. Det kommer att förbättra förutsättningarna för en säker och bra miljö”, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Sofia Kinberg, rektor på Internationella engelska skolan i Sundbyberg.

Sofia Kinberg, rektor på Internationella engelska skolan i Sundbyberg.

IES Sundbyberg

Enligt VR är det dock genom snack med eleverna som problemet ska angripas just nu.

– På längre sikt kan andra åtgärder, som att till exempel se över hållplatsens flöden, vara aktuella, men det är inte något som vi som operatör råder över.

Tidigare samtal med elever har inte fått önskad effekt. Vad talar för att det blir annorlunda nu?

– En tydlig, pedagogisk och upprepad kommunikation och där vi uppvisar en stor enighet är det som vi i det korta perspektivet kan göra och som vi tror på.

Rektorn är övertygad

Även rektor Sofia Kinberg tror att samtalen med barn och vårdnadshavare kommer att bidra till en lösning på ordningsproblemen.

”Genom samverkan med kommunen, MTR, elever, personal och föräldrar så är jag övertygad om att vi kommer att få en säkrare skolmiljö för både bussförare, elever, föräldrar och skola.”

Läs mer: Efter elevkaoset: Bussar har slutat stanna vid skolan