Smutsiga toaletter och golv som barnen inte kan vara på. Sedan två privata företag tog över städningen av kommunens verksamheter i maj har det varit stora problem med städningen.

– Vi är överhopade med samtal. Det är nerkissade toaletter utan papper, golv som är kladdiga av matrester och fulla sopkorgar. Det är katastrof, säger Annelie Amrén, skyddsombud för Sveriges lärare.

Mitt i Huddinge har tidigare berättat om att det tidigare styret i Huddinge i fjol beslutade att kommunens lokalvård skulle privatiseras. I maj tog två städföretag över städningen av kommunens verksamheter; däribland skolor, förskolor och äldreboenden.

– Toaletter har varit så smutsiga att de inte kan användas. Flera skyddsombud har larmat om att städningen är så undermålig att man eventuellt kommer att göra en begäran om arbetsmiljöåtgärd (en så kallad 6:6A), säger Kim Eriksson, ordförande för Kommunal.

Annelie Amrén vittnar om att den dåliga städningen påverkar verksamheterna så väl för barnen som personalen.

– På en skola brukar de ha samling på en matta på morgonen, men den var så full av skräp att det inte gick. Barnen stoppar allt i munnen. Samtidigt är det viktigt för de här barnen med rutiner, annars blir det svårt att fortsätta resten av dagen. Läraren gick och hämtade en dammsugare för att komma vidare. Men så ska det ju inte vara, säger hon.

Smuts på en förskola i kommunen. Det finns exempel på att pedagoger själva plockat fram dammsugaren.

Smuts på en förskola i kommunen. Det finns exempel på att pedagoger själva plockat fram dammsugaren.

Läsarbild

Bara 15 av 122 städare följde med

Utbildningsdirektören Johan Skofteröd säger att det är väldigt viktigt att städningen fungerar.

– Jag har varit tydlig med att om den typ av situation uppstår så att det upplevs som ett arbetsmiljöproblem ska man anmäla det så att kommunen kan kontakta leverantören, och dessutom göra en KIA–anmälan, som vi alltid gör om det är risk för ett tillbud, säger han.

Kommunen är ute i verksamheterna och inspekterar städningen varje dag.

– Vi jobbar intensivt med våra leverantörer. Det har varit en uppstartsperiod och det är ett stort kontrakt, det kan ta lite tid innan allt faller på plats. Men vi jobbar intensivt med det, det är allt jag kan säga, säger Kerstin Grönqvist, sektionschef på kommunstyrelsens förvaltning.

Bara 15 av de 122 städarna som var anställda av kommunen tackade ja till erbjudandet om att jobba vidare för städfirmorna. En del har valt att säga upp sig själva, andra kommer att omplaceras och en del kan bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

– Vi sitter i förhandlingar nu. Ingen har kortare uppsägningstid än sex månader, en del som jobbat länge har ett år. Det kommer att bli dyrt för kommunen, säger Kim Eriksson.