ÖKNING. Smittan ökar i Stockholm, och främst är det unga personer som varit utomlands som står för ökningen. Foto: Mostphotos

Smittan fortsätter öka i Stockholm

Allt fler smittas av covid-19 i Stockholm, och det i bland unga personer i åldern 18–29 år som smittan ökar mest. Samtidigt har regionen meddelat att man kommer erbjuda vaccin till länets 16- och 17-åringar från 9 augusti.

  • Publicerad 07:45, 21 jul 2021

När Region Stockholm nu sammanfattar den gångna coronaveckan kan de konstatera att smittan fortsätter öka i länet. 784 nya fall rapporterades in, vilket är en ökning med hela 44 procent från föregående vecka.

– Ökningen är mycket oroväckande, även om det fortfarande är från låga nivåer. Gruppen 18-29-åringar är de med högst förekomst, och bland dem har många smittats utomlands, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, i ett uttalande.

Hon vädjar också till alla över 18 år att vaccinera sig med två doser, stanna hemma vid symptom, att man ska testa sig om man varit utomlands och fortsätta följa de råd och rekommendationer som råder i Sverige och utomlands.

Deltavarianten ökar

Deltavarianten fortsätter också att öka i länet. 703 ackumulerade fall kunde konstateras förra veckan mot 523 fall veckan dessförinnan.

– Två doser vaccin ger ett gott skydd mot deltavarianten. Även om man är ung och bedömer att man inte kan bli svårt sjuk i covid-19, så bör man vaccinera sig. Inte minst av hänsyn till andra som kan riskera att bli svårt sjuka, säger Maria Rotzén Östlund.

29 personer vårdas på sjukhus för covid-19, och ingen har avlidit sedan förra veckans coronarapport.

Vaccin till 16- och 17-åringar

Det står också klart att från den 9 augusti kan erbjuds alla länets ungdomar födda 2005 och senare vaccination mot covid-19. Det vill säga 16- och 17-åringarna.

Detta sker i enighet med Folkhälsomyndigheten, som i förra veckan meddelade att även denna personer under 18 år skulle erbjudas vaccin.