Att det finns trösklar att ta sig över för att kunna köpa en bostad är välkänt. Svensk Mäklarstatistik har nu kartlagt hur kostnaden ser ut för ettor runt om i landet.

Det är ingen överraskning att det är dyrast att köpa bostad i Stockholmsområdet. Men det kanske förvånar att ettor här är mindre än i de flesta andra kommuner. Medelstorleken för ettor i hela landet är 35 kvadratmeter, medan den i Stockholm är 31 kvadratmeter.

Över tre miljoner

I Stockholms stad ligger medianpriset för en etta på 2,9 miljoner kronor. Innerstaden sticker ut som den dyraste delen, där priset överskrider tre miljoner kronor. Till exempel kostar en etta på 31 kvadratmeter drygt 3,5 miljoner kronor i Vasastan.

Ut mot Järva kan du dock hitta ettor för drygt 1,5 miljoner kronor.

Även många av Stockholms kranskommuner hamnar högt på listan över dyraste priser – Sundbyberg som tvåa och Solna som trea.

Höga kontantinsatser

Förutom de höga priserna är kontantinsatsen en betydande faktor på bostadsmarknaden. Kravet på 15 procent motsvarar 435 000 kronor i medianinsats i Stockholms stad.

I över 100 av de 126 listade kommunerna krävs det mindre än hälften av den summan för att klara kontantinsatsen. Kontantinsatsen i Stockholm skulle räcka för att köpa en hel etta i nästan 40 av de listade kommunerna.