Recepten från Jönköping har kommit till Vasastan.

Kalv, kyckling och falafel radas upp på trottoarprataren på Odengatan.

”We speak kebab”, står det på neonskylten ovanför köket.

– Vi har skojat många gånger om att kebaben är Sveriges nationalrätt. Nästan­ alla har ätit kebab någon gång, säger vd:n David Zeren­.

Stockholmare på Gotland

Han berättar att deras kebab har en kötthalt på 96 procent, blandat med lite yoghurt och kryddor.

– Det är vårt eget recept. Tittar man på ”fulkebaben” är det kanske 70–80 procent, resten är mjöl eller stärkelse.

– Vi har testat oss fram för att få det helt rätt mellan syra, sälta och konsistens. Vår sås är unik, vi kallar den Berlinsås för att mycket av vår inspiration kommer därifrån. Där är det mesta yoghurt­baserat, i Sverige är vi vana att äta majonnäsbaserat.

Köttet på Holy kebab i Vasastan kommer från Tyskland. Men hemligheten är såsen, menar David Zeren.

Köttet på Holy kebab i Vasastan kommer från Tyskland. Men hemligheten är såsen, menar David Zeren.

Rabin Akram

Han och delägaren Abraham Ibrahim är båda uppvuxna i Jönköping. De började sälja hamburgare tillsammans, men startade Holy kebab 2021.

Den första öppnade

i Jönköping, därefter blev det även restauranger i Visby och Skövde.

– Det var så många stockholmare som åt hos oss på Gotland, så då tänkte vi att det var dags att öppna här, säger David Zeren som för tillfället bor hos släktingar

i Salem.

När restaurangen är i gång i Stockholm ska han flytta hem till Jönköping igen.

Jönköping sägs framför­ allt ha Sveriges godaste kebab­sås, i alla fall enligt Håkan Juholt.

”Årets mest väntade nyhet”, skrev Jönköpings-Posten när Aftonbladets Youtubesatsning ”Uppdrag mat” utnämnde­ en Jönköpingsrestaurang till att ha Sveriges godaste kebab.

– En kebab bärs upp av sin sås. Av själen i såsen. Särskilt i Jönköping där den är direkt kopplad till högre allsmäktiga makter, sade Håkan Juholt till P3.

Kebab kvar i Vasastan

Delägarna säger att de ännu bara har kunnat ta ut låga löner men att de hittills inte låtit någon annan köpa in sig. All vinst investeras i restaurangerna, enligt David Zeren.

– Det blir rätt mycket jobb alltså. All min lediga tid tillbringar jag med familjen, sedan­ försöker jag träffa vänner och resa, men det blir det inte så mycket av. Tränar gör jag däremot varje dag, det är ett måste.

Det är tuffa tider – inflation, höga elpriser, högre räntor som leder till stigande lokalhyror. Men David är inte orolig.

– Vi kan inte stanna upp. Vi förstår att vi inte kommer att vara särskilt lönsamma just nu, men på sikt hoppas vi att lågkonjunkturen försvinner. Vi har inga lån så vi påverkas inte så mycket av räntorna men det är klart att det här är en stor investering.

Under Holy kebabs invigning bjöds flera kända ansikten in, bland annat komikerna Shan Atci och Sofia Dahlén.

Under Holy kebabs invigning bjöds flera kända ansikten in, bland annat komikerna Shan Atci och Sofia Dahlén.

Rabin Akram