Liten utställning. Blackebergshallen och Brommagymnasterna, av Anna Werner och Weronica Löhr. Foto: Kim Sawyer

Små idrottare intog stort köpcentrum

Bromma blocks valde ett annorlunda grepp inför svarta fredagen häromveckan. Med avsikt att tona ner köphetsen riktades i stället ljuset mot det lokala föreningslivet, om än i miniformat.

  • Publicerad 11:34, 20 dec 2021

Föreningen Miniatyrsällskapet fick i uppgift att ta fram miniatyrmodeller föreställande idrottsföreningar i Bromma. Verken ställdes sedan ut på Bromma blocks.

– Det är väldigt kul gå utanför sin "comfort zone" som modellbyggare, det var väldigt uppskattat av alla som var med projektet, säger Weronica Löhr, ordförande i Miniatyrsällskapet.

Hon drabbades av miniatyrernas ädla konst som fyraåring, när hon på ett museum i Luleå fick se ett dockskåp från 1880-talet. Just dockskåp är bland det vanligaste en "miniatyrist" kan syssla med.

Skattjakt i centrum

Nu fick Weronica och vännerna i Miniatyrsällskapet i stället ge sig på Brommapojkarna, Alvik basket, Brommagymnasterna, Äppelvikens ridskola och Bromma IF, samtliga avbildade på sina respektive hemmaarenor.

Åkeshovshallen och Alvik basket, av Catharina Hellerstedt. Foto: Kim Sawyer

Ingalill och Carina Rönnlöf avbildade Åkeshovs ridanläggning och Äppelvikens ridskola. Foto: Kim Sawyer

Modellerna gjordes i skala 1:87, också det en match jämfört med det normala.

– 1:12 är en perfekt skala, då går det att göra så att man inte kan se skillnad på modellen och det verkliga objektet, säger Weronica.

Så hur får man till det när det som här rör sig om en mycket mindre skala?

– Övning, övning, övning.

Utöver de fem utställningsföremålen skapades så kallade miniatyrdubletter. Dessa gömdes undan och i en "skattjakt" fick köpcentrumets besökare leta rätt på dem.

Initiativet hade ett välgörande syfte och genererade 8 000 kronor till varje idrottsförening. Nu när utställningen är över har föreningarna dessutom fått adoptera sina mindre dubbelgångare.

– De kommer att fortsätta ge leenden där de står i sina nya hem, säger en nöjd Weronica Löhr.

Här har Anna Werner och Weronica Löhr avbildat Grimsta IP och Brommapojkarna. Foto: Kim Sawyer

Anna Werner och Weronica Löhr avbildade även Stora mossens IP och Bromma IF. Foto: Kim Sawyer