Slut på pengar till polisens kamerabevakning

Med 150 kameror kan Stockholmspolisen bevaka brottsutsatta platser i realtid. Men när den nya kameracentralen skulle bemannas tog det stopp. Pengarna räcker inte till de planerade nyanställningarna.

  • Publicerad 05:15, 11 apr 2021

I hela regionen, från Järva till Södertälje, finns idag runt 150 kameror som ska hjälpa polisen att slå mot öppna drogscener och öka tryggheten i utsatta områden.

Sedan 2018, då en ny lag kom som underlättar för polisen att sätta upp kameror, har övervakningen byggts ut rejält. Ytterligare 35–40 nya kameror är på gång i regionen i år.

Enligt polisen har den stora vinsten varit att man i efterhand har säkrat spår och bevis från det inspelade materialet, men planen är också att polisen i realtid ska följa vad som händer via kamerorna, dygnet runt, för att stötta sin kollegor på fältet.

Övervakning på ny central

– Får vi ett larm från en plats med kameror så kan vi direkt titta på hur det ser ut och tidigt bedöma hur mycket resurser vi behöver skicka dit. Vi kan också fånga viktiga detaljer, till exempel om några fordon lämnat och om finns det vittnen som vi behöver satsa på att få tag i, säger Stefan Singman, chef för kamerabevakning på polisen i region Stockholm.

Fyra personer som jobbar

Just nu har polisen inte någon aktiv bevakning av kamerorna dygnets alla timmar. På den flera år försenade kamerabevakningscentralen, som just nu håller på att bli klar, arbetar än så länge bara fyra personer. De anställdes i slutet av sommaren. För att trappa upp bevakningen skulle ytterligare åtta personer rekryteras i vår.

Men när allt i princip var klart fick processen avbrytas.

Inga nyanställningar i år

– Förra året anställde polisen många nya medarbetare och i årets budget så räcker inte pengarna för att nyanställa de här åtta kameraoperatörerna. Så vi fick dra i handbromsen, säger Stefan Singman.

Nödlösningen blir att kompetensutveckla personal som redan jobbar inom polisen för att tillfälligt bemanna centralen. Fyra personer innan sommaren och fyra till i höst hoppas Stefan Singman på. Några nyanställningar det här året blir det inte.

– Det är klart att det blir ett avbräck. Det blir ett par månaders fördröjning innan vi når samma effekt som vi hade gjort om rekryteringen hade fortsatt. Men det kommer vi att lösa, säger Stefan Singman.

När kan ni bevaka kamerorna dygnet runt?

– Om ungefär ett år så tror jag att vi har en kapacitet att realtidsbevaka dygnet runt. Kamerabevakning är relativt nytt inom polisen så vi måste också se till att vi hushåller med våra resurser och även tittar på arbetsmetodiken. Vi får se hur många operatörer som behövs och vilka tider som de gör mest nytta.

Förstärkta insatser i Edsberg – men nej till kameror

Polisens kameror blir fler

I augusti 2018 började en ny kamerabevakningslag gälla som gör det lättare för polisen och kommunerna att få tillstånd att sätta upp kameror på offentliga platser i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syften.

Den första januari 2020 justerades lagen så att polisen inte längre behöver tillstånd från Datainspektionen för att sätta upp kameror.

Det ökade antalet kameror har lett till att polisen bygger upp en ny kameraövervakningscentral i polishuset på Kungsholmen. Planen var att den skulle vara klar 2019.

Kameraövervakning får bara ske om intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes rätt att inte bli bevakad. Datainspektionen utövar tillsyn.

Polisen sparar normalt material från kamerabevakning i upp till två månader. Materialet kan sparas längre om det används, till exempel i en pågående förundersökning.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tvärbanan rycker allt närmare Sollentuna

Nyheter Nya linjen har öppnats Tvärbanan har fått en ny linje, linje 31, som kommer att ha Helenelund som slutdestination.måndag 17/5 18:43

Vårdplatserna fördubblas på Sollentuna sjukhus

Nyheter Nya platser öppnas för geriatrisk öppen- och slutenvård Utbyggnaden av äldresjukvården på Sollentuna sjukhus fortsätter. En fördubbling av antalet platser sker nu i maj och det långsiktiga målet är en femdubbling av den geriatriska vården från starten i...måndag 17/5 10:24

Man dömd till fängelse för spridande av ”hämndporr”

Nyheter La upp film och bilder på sitt ex på porrsida på nätet När kvinnan avslutade relationen laddade mannen upp en film med henne på en porrsida på nätet. Han satte dessutom upp kränkande bilder på henne nära hennes bostad i Sollentuna. Nu har mannen dömts...söndag 16/5 9:10