– Det är viktigt, inte bara för oss, utan för hela Sverige. För så här får det inte gå till i en rättsstat. Karolinska försökte mörklägga alltihop, säger Oscar Simonson, thoraxkirurg.

Det är snart tio år sedan som han, tillsammans med två kollegor, slog larm om att Paolo Macchiarinis luftstrupsoperationer byggde på forskningsfusk.

Men Karolinska tog Macchiarinis parti, och visselblåsarna blev varse att deras karriär där var över. De arbetar alla vid andra sjukhus numera.

Nu kan de dock få upprättelse, sedan Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg tagit upp fallet för granskning.

Stämplades

Simonsons roll i det hela var att hjälpa till med djurförsök, och han såg där att metoden inte fungerade.

– Sådana operationer utfördes även i England, USA, Ryssland. Det blir fort väldigt många patienter och vi ville förhindra att fler utsattes.

Först 2018 slog KI fast att Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk, och i samma beslut stämplades även läkarna som medskyldiga.

– Vi hade ingen legal rätt att försvara oss, säger Oscar Simonson.

Stort intresse

Macchiarini har dömts till fängelse i Svea hovrätt, och det är alltså inte honom som domstolen nu granskar, utan hur svenska staten och ansvariga vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset hanterat fusket och visselblåsarna.

Och intresset ser ut att hålla i sig. Nu senast har föreställningen Mytomania haft premiär vid Göteborgsoperan, det har gjorts tv-dokumentärer, skrivits böcker och spelats teater på temat.

– Det här är en av de största medicinska skandalerna i världen. Utfallet följs noggrant även internationellt, säger Oscar Simonson.