– Det är fruktansvärt vedervärdigt. Att ge sig på våra äldre är så lågt man kan komma, säger Pehr Kjelsson, nytillträdd kommunpolis i Vaxholm.

– Men det är uppenbarligen en lukrativ verksamhet.

Förra året anmäldes fler än 170 bedrägerier och försök till bedrägerier mot äldre i Österåker. I Vaxholm var motsvarande siffra 26.

Nu i år tycks Vaxholm ha hamnat mer i fokus för bedragarna, med nio anmälda fall redan i januari. Dessutom tycks det vara långt ifrån alla fall som anmäls. Det framgår när Mitt i på måfå pratar med några äldre Vaxholmsbor:

– Min mamma är 99 år och bor också i Vaxholm. Hon blev uppringd av en person som påstod sig ringa från hemtjänsten och som ville ha hennes bankkort för att kunna köpa en tv, berättar Eva Espman Hansen.

– De ringde flera gånger och har ringt till henne förut också.

Har hon polisanmält det inträffade?

– Nej det har hon inte gjort. 

Eva Espman Hansens 99-åriga mamma blev uppringd av bedragare, men där gick de bet.

Eva Espman Hansens 99-åriga mamma blev uppringd av bedragare, men där gick de bet.

Mikael Andersson

Eva Espman Hansen känner till fler som utsatts av bedragare, men som inte polisanmält. 

– En annan Vaxholmsbo, 80+, blev också uppringd. De ville att hon skulle gå in med Bank-ID. Hon la på och ringde polisen.

– Men hos polisen var det en timmes väntetid så hon kom aldrig fram, berättar hon.

– Gudskelov har jag inte pratat med någon sådan luring, säger Carl Björkman, 77 år, som är ute och rastar hunden Leo i centrala Vaxholm.

Han berättar att han ”bara” blivit utsatt för en annan bedrägeriform som går ut på att man får ett missat samtal från utlandet. Enligt polisen kan det kosta mycket om man råkar ringa upp ett av dessa nummer för att kolla vad det är frågan om.

– Jag har blockerat cirka 100 sådana nummer, säger Carl.

Carl Björkman, 77 år, har blivit uppringd av en typ av bedragare som vill locka personer att ringa upp dem på dyra nummer.

Carl Björkman, 77 år, har blivit uppringd av en typ av bedragare som vill locka personer att ringa upp dem på dyra nummer.

Mikael Andersson

Precis som Eva Espman Hansen känner han till Vaxholmsbor som drabbats av de övertygande bedragarna.

– För över ett år sedan var det en tjej på 70+ som blev uppringd. De ville att hon skulle lämna ut sitt banknummer så skulle de sätta in pengar från ett arv. Men det kom inga pengar. I stället tog de alla pengar på kontot, 100 000 kronor, berättar han.

Resaröbon Edda Norrman, 80 år, berättar att bedragare försökte sätta klorna i henne helt nyligen:

– Ja, för två veckor sedan. Jag väntade på samtal från sjukhuset. Då ringde en kvinna och sa att jag hade beställt ishockeyutrustning för 24 000 kronor och räkningen skulle komma till mig. Men jag hade inte beställt något. Jag pratade med min son och han sa ”skit i det”. Kvinnan ringde fem gånger under två dagar, men jag svarade inte.

En okänd person ringde upp Edda Norrman, 80 år och påstod att hon beställt varor för 24 000. Även denna bedragare gick bet.

En okänd person ringde upp Edda Norrman, 80 år och påstod att hon beställt varor för 24 000. Även denna bedragare gick bet.

Mikael Andersson

I liknande fall som polisen fått in brukar den som ringer upp stressa den äldre med hot om inkasso och betalningsanmärkning och sedan erbjuda sig att ”ordna upp missförståndet”. Ofta slutar det med att den äldre istället plundras på pengar.

Har du polisanmält samtalen?

– Nej polisen har så mycket att göra, säger Edda.

Känner du andra som blivit utsatta för liknande saker?

– Ja en granne till mig.

Anders Enquist, brottssamordnare på polisen i Södra Roslagen har ett tydligt råd: 

– Får man ett sådant samtal är det bara att lägga på, säger han.

– Kanske tror man som äldre att man ska höra att det är en lurig person. Men en duktig bedragare är skicklig på att inge förtroende.

Kommunpolis Pehr Kjelsson varnar också för att bedragarna ständigt byter skepnad och upplägg. De kan utge sig för att ringa från en bank, låtsas vara brandingenjörer eller till och med poliser. Han varnar också för att bedragare kan komma att utge sig för att ringa från Försäkringskassan då regeringens elstöd börjar betalas ut i slutet av februari.

– Något positiv i allt det bedrövliga är att de flesta brott stannar på försöksstadiet – att offret förstår att det är en bluff eller att de avbryts av andra skäl, säger han.