Konkurrensverket (KKV) vänder sig till Förvaltningsrätten och vill att Sundbyberg stad betalar en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift eftersom staden inte annonserat ut en upphandling för städtjänster i stadens lokaler. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det ska dessutom finnas generellt stora brister i stadens sätt att dokumentera avtal och upphandlingar enligt KKV. För vissa perioder och verksamhetsområden har staden inte alls kunnat hitta gamla avtal.

– En upphandlande myndighet måste planera och organisera sina upphandlingar på ett sådant sätt att myndigheten följer lagen om offentlig upphandling. Det inkluderar såväl god framförhållning inför ett köp som en väl fungerande avtalsuppföljning, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Annelie Skott, som är upphandlingschef i Sundbyberg stad, skriver i ett mejl till Mitt i att staden är medveten om att man inte har kunnat hantera upphandlingen av lokalvård på ett korrekt sätt, men tycker att den yrkade bötesumman är för hög.

Varför har upphandlingen inte annonserats?

"Det är svårt att svara kort på den frågan utan att ge sig in i långa förklaringar av juridisk och upphandlingsteknisk karaktär. Sammanfattningsvis kan man säga att det är en svår bransch att handla upp inom och att vi har annonserat men att det inte räckt hela vägen till att få ett avtal på plats.".

Även om missen med att annonsera upphandlingen skedde så sent som 2020 tycker Annelie Skott att KKV:s kritik om ett generellt strul med upphandlingar inom kommunen mest beskriver hur det sett ut historiskt i staden med stora brister och en underdimensionerad upphandlingsenhet.

Kommunstyrelsen beslutade 2018 att omorganisera stadens upphandlingsenhet och sedan 2019 pågår arbetet med att bygga upp en helt ny, bättre organisation.

"Det här har historiskt inte fungerat bra nog och det är just därför staden vidtagit så kraftiga åtgärder sedan några år. Vi är nu mitt i ett långsiktigt och fokuserat arbete mot en ny och bättre upphandlingsorganisation. Det kommer bli bra, men det gäller att ha lite tålamod." Så skriver Annelie Skott till Mitt i.