Häromveckan berättade vi om Bengt Cederfelt i Sollentuna, som laddat på fyra resor via SL-appen, utan att bli varse att det var fyra enkelbiljetter han köpt.

Sedan drogs alla fyra som en gruppbiljett.

Det var inte tal om att SL skulle betala tillbaka några pengar. Och Bengt är inte ensam. Flera läsare har hört av sig till Mitt i om liknande händelser.

https://www.mitti.se/nyheter/sls-biljettsystem-ar-otydligt/repvdt!FRwcUhaAVycFsTjN@kAPA/

En är Östermalmsbon Gunilla Judell, 68, som laddade sitt gröna kort med åtta resor i spärren på t-banan. Trodde hon. För när hon skulle åka hem igen fanns inga resor på kortet.

Kunde inte återföras

Spärrvakten hade stämplat biljetterna som gruppbiljett. Och nu var de borta.

208 kronor hade dragits på hennes konto, och varken biljetter eller pengar kunde föras tillbaka fick hon veta av spärrvakten.

Hon hänvisades till SL-center på Plattan, som sa att hon måste gå till en spärr vid pendeln, som i sin tur skickade henne till SL-center i Centralstationen.

Ett ärende upprättades nu, men hon behövde se till att ha köpt sju enkelbiljetter till kortet för att pengarna skulle kunna betalas tillbaka.

– Varför ska jag ligga ute med pengar när det är de som gjort fel? SL har infört ett nytt system innan personalen är utbildad, säger Gunilla Judell.

Omöjligt köp

En som blivit riktigt arg är en kvinna på Södermalm, som via "Mina sidor" på sl.se laddat sitt gröna kort med 20 resor, något som inte ska vara möjligt. Enkelresor till kortet går endast att köpa i spärr och hos kioskombud.

Och några biljetter fanns heller inte på kortet. När hon vände sig till kundtjänst var de oförskämda, uppger hon.

– De hävdar att jag köpt resorna via appen, men det har jag aldrig gjort. Man blir idiotförklarad, men det är inte jag som är korkad, det handlar om ett systemfel, säger hon.

Skrev till regionrådet

Hon blev så arg att hon skrev till trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), som även är ordförande i SL.

– Jag fick ett bra svar av hans sekreterare. De skulle vidarebefordra kritiken och kontrollera vad i systemet som gått fel. Det var en jäkla segerkänsla! säger hon, nöjd över att ha fått sina 520 kronor tillbaka.

https://www.mitti.se/nyheter/grona-sl-korten-tar-slut-i-sparrar-och-kiosker/repvfa!ZCX7IExA1qIZPOLTsZWMQ/