INGA PENSIONÄRSBÖTER. Har du en gammal mobiltelefon och är pensionär, kan du slippa böter. Foto: Mostphotos

SL: Pensionärer med gamla mobiler kan slippa böter

Från 28 oktober tänker SL bötfälla alla på bussen som inte har blippat sin reskassa innan påstigning. Men pensionärer med gamla mobiler kan få slippa betala.

  • Publicerad 15:22, 23 okt 2020

I veckan gick SL ut och förklarade att de tänker bötfälla resenärer som åker utan att blippa sitt kort och betala med reskassa på bussen. Om man inte har en giltig biljett räknas det som plankning och ger 1 500 kronor i böter. Detta ska börja gälla från och med 28 oktober.

Nu måste alla med reskassa betala för att åka buss

Kritiken lät inte vänta på sig. Mängder har stockholmare har hört av sig till Mitt i. Många är upprörda och menar att de nu inte kan åka kollektivt.

"Jag är 78 år, bor långt ifrån ett SL-ombud och har en gammal Nokia-telefon", skriver en läsare.

Pensionärer och barn slipper böter

Nu går SL ut med, vad de kallar för, ett förtydligande.
Om resenärer har svårt att göra rätt för sig och blippa sitt kort innan färd, eller köpa en biljett via SL-appen, ska biljettkontrollanterna se genom fingrarna.

”Det kan exempelvis röra pensionärer som inte har tillgång till smartphone eller andra betalningslösningar”, skriver SL i ett pressmeddelande.

Enligt SL har deras biljettkontrollanter fått följande instruktioner:

”Vid biljettkontroll på buss ska kontrollanten göra en rimlighetsbedömning i de fall resenären inte har en giltig biljett”.

– Det kan till exempel innebära att en resenär som saknar smartphone och reser från en plats där ingen biljettförsäljning finns, kan åka buss och blippa biljett vid slutmålet, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg i ett pressmeddelande.

Även ensamåkande barn under 15 år slipper böter, även om de saknar giltig biljett.