TINTOMARA. Konstnären Britta Norrvis hyllning till författaren Carl Jonas Love Almqvist fick bara stå kvar i tio dagar utanför Messingen, innan den försvann. Foto: Privat

Skulptur förstörd utanför Messingen

Hon dansade en sommar – eller snarare tio dagar. Så kort tid fick den lilla skulpturen Tintomara vara ifred på Love Almqvists torg.

  • Publicerad 06:30, 4 jul 2021

Det känns snopet att den stals.

Låt oss ta det från början. I maj 2018 beslutade det då rödgröna styret i Väsby att ett konstverk skulle uppföras på Love Almqvists torg till författarens ära, på initiativ från Almqvistsällskapet. Prislapp: en miljon kronor.

Väsbyalliansen (M, C, L, KD och VB), som fick politisk majoritet i valet samma år, upphävde sedan beslutet med motiveringen att pengarna skulle satsas på trygghetsåtgärder, som bland annat ökad belysning vid torget.

Men – till syvende och sist – blev det i alla fall en författarrelaterad skulptur på Love Almqvists torg utanför Messingen, om än i betydligt mindre format.

"Drottningens juvelsmycke"

Den lilla skulpturen var gjord i brons och cirka 20 centimeter hög. Förebild var Tintomara, den unga kvinnan som är huvudperson i "Drottningens juvelsmycke".

– För att hylla Almqvist skapade jag en liten dansande figur som monterades på stenen i fatet vid Messingen. Den sattes upp den 16 juni. Sedan fick jag veta att den brutits av och stulits på midsommardagens eftermiddag, säger konstnären och Väsbybon Britta Norrvi.

När Britta Norrvi några dagar senare kom till platsen såg hon att själva figuren var avbruten – kvar var bara själva bottenplattan.

– Det känns snopet att den stals. Trots att nuvarande politiska styre slopade det större konstprojektet kunde det ändå komma en figurin på plats, säger hon.

Otoniel Soriano, tf säkerhetssamordnare på Upplands Väsby kommun, berättar att man gjort en polisanmälan om stöld.

– Skulpturen tillhör kommunen och står på kommunens mark, så jag har nu gjort en anmälan. Det finns även en övervakningsfilm från den misstänkta stölden, så vi hoppas att det ger resultat.

INBJUDANDE. Den lilla skulpturen, en dansande Tintomara, stod på stenen framför Messingen. Foto: Privat

TINTOMARA. Inte stor, men naggande god. Nu är hon borta. Foto: Privat

BRONS. 20 centimeter hög och gjuten i brons. Lilla Tintomara är nu ett minne blott. Foto: Privat