Låt oss ta det från början. I maj 2018 beslutade det då rödgröna styret i Väsby att ett konstverk skulle uppföras på Love Almqvists torg till författarens ära, på initiativ från Almqvistsällskapet. Prislapp: en miljon kronor.

Väsbyalliansen (M, C, L, KD och VB), som fick politisk majoritet i valet samma år, upphävde sedan beslutet med motiveringen att pengarna skulle satsas på trygghetsåtgärder, som bland annat ökad belysning vid torget.

Miljonkonstverk vid Love Almqvists torg slopas (mitti.se)

Men – till syvende och sist – blev det i alla fall en författarrelaterad skulptur på Love Almqvists torg utanför Messingen, om än i betydligt mindre format.

"Drottningens juvelsmycke"

Den lilla skulpturen var gjord i brons och cirka 20 centimeter hög. Förebild var Tintomara, den unga kvinnan som är huvudperson i "Drottningens juvelsmycke".

– För att hylla Almqvist skapade jag en liten dansande figur som monterades på stenen i fatet vid Messingen. Den sattes upp den 16 juni. Sedan fick jag veta att den brutits av och stulits på midsommardagens eftermiddag, säger konstnären och Väsbybon Britta Norrvi.

När Britta Norrvi några dagar senare kom till platsen såg hon att själva figuren var avbruten – kvar var bara själva bottenplattan.

– Det känns snopet att den stals. Trots att nuvarande politiska styre slopade det större konstprojektet kunde det ändå komma en figurin på plats, säger hon.

Otoniel Soriano, tf säkerhetssamordnare på Upplands Väsby kommun, berättar att man gjort en polisanmälan om stöld.

– Skulpturen tillhör kommunen och står på kommunens mark, så jag har nu gjort en anmälan. Det finns även en övervakningsfilm från den misstänkta stölden, så vi hoppas att det ger resultat.