Allt började med att den 31-årige mannen skulle laga pommes frites i en kastrull med olja hemma i sin lägenhet i Bredäng.

Mannen berättar för Södertörns tingsrätt att han slog på spisen och i väntan på att den skulle bli tillräckligt varm gick lite fram och tillbaka mellan köket och vardagsrummet. Han passade också på att gå på toaletten. 

När han kom tillbaka till köket brann det för fullt, vilket ledde till omfattande skador på framförallt lägenhetens kök.

Det är oklart hur länge mannen lämnade oljan utan uppsikt. I tingsrätten uppger han att det rör sig om maximalt 15 minuter men i de inledande förhören sa han att det kan ha gått 30 till 40 minuter från det att han satte oljan på spisen tills han såg elden. 

Har erkänt

Mannen har erkänt att han lämnade oljan obevakad på spisen och att det orsakade branden, men tycker trots det inte att han har agerat oaktsamt och menar att han inte bör dömas för brott.

Tingsrätten delar dock inte hans uppfattning. De menar att det är allmänt känt att olja är mycket brandfarligt och att det inte går att lämna olja obevakad på en varm spis under mer än en kort stund utan att det ska anses vara oaktsamt. 

Mannen har nu dömts till 15 600 kronor i böter för allmänfarlig vårdslöshet. Han ska även betala 314 321 kronor i skadestånd till sin hyresvärd för det förstörda köket.

Att bötesbeloppet blev relativt lågt förklarar tingsrätten med att mannen försökte begränsa skadan när han väl upptäckte branden genom att utrymma lägenheten, varna grannar och larma 112. 

Kan bli av med bostad

Att orsaka en brand i sin lägenhet kan få stora konsekvenser, även om lagstiftningen under de senaste åren blivit mildare. Det uppger Zeljko Kranjec, chef på juridiska avdelningen på Hyresgästföreningen. 

– Innan 2022 var det så att brinner lägenheten upp så brinner kontraktet också, oavsett om man själv hade orsakat branden eller inte. Nu är lagstiftningen inte lika hård längre. Nu kan hyresgästen göra gällande att man vill ha ett nytt hyreskontrakt antingen på den lägenhet man haft eller en annan likvärdig lägenhet, säger han.

Om hyresvärden motsätter sig det så kan man vända sig till hyresnämnden som kan ålägga hyresvärden att erbjuda ett nytt kontrakt. Men det beror på vilken roll man själv har haft. 

– Om man steker pannkakor och spiller smet av en olyckshändelse och det börjar brinna så är det ju en olyckshändelse. Eller om en microvågsugn, laddare eller annan elapparat börjar brinna, då har man ju inte varit vårdslös. Däremot kan det vara problematiskt om man lämnar levande ljus utan uppsikt, men det måste finnas bevisning att man varit vårdslös och det är en bedömning från fall till fall, säger Zeljko Kranjec.