Göteborg

Skulle du betala 5 000 kronor extra eller mer för att garanterat få soligt väder under semestern?

Enligt en ny Sifo-undersökning svarar en av tio hypotetiskt ja på den frågan.

Samtidigt ökar antalet fall av malignt melanom drastiskt i samtliga län i vårt avlånga land. 

Medveten tid i solen

Med detta som utgångspunkt har Apotek Hjärtat lanserat sajten skuggresor.se i samarbete med Cancerfonden.

Syftet? Att inspirera till mer medveten tid i solen. Allt under parollen "Åk dit solen aldrig skiner".

– Med skuggresor.se vill vi slå ett slag för sommarens viktigaste solskydd – skuggan. Även om risken för hudcancer ökar betydligt när du bränner dig, är den samlade solexponeringen genom hela livet något som också ökar risken. Det är viktigt att vi börjar fundera över vårt förhållningssätt till solen för att kunna njuta av värmen på ett säkert sätt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Picknick under molnen

På sajten erbjuds guider till några av Sveriges mest solfria destinationer – de orter som historiskt har minst antal soltimmar – och skuggiga utflyktsmål.

Och vad gör man då i Göteborg? 

Skuggresor tipsar glatt om följande:

”Ta dig upp till Snikens kulle och lägg dig och titta på molnen, eller njut en disig dag på hela familjens favorit Liseberg. Vad sägs om en picknick under molnen i Slottsskogen? I lummiga Änggårdsbergen, bara ett stenkast från stan, hittar du fina vandringsleder med tät skog som skyddar dig från solen. Och i Trädgårdsföreningen, mitt i stan, finns Palmhuset med en fantastisk utomhuskänsla och exotiska växter och blommor – fast helt inomhus.

Just nu byggs Karlatornet – en byggnad som inte bara kommer bli Sverige högsta byggnad, utan också skapa Sveriges längsta skugga. Gött!

Om solen trots allt skulle visa sig under din vistelse i Göteborg kan du söka skydd på Universeum, Naturhistoriska museet och Sjöfartsmuseet.”

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Pressbild

Hälsofarliga solvanor

Sifo-undersökning bekräftar samtidigt att många har hälsofarliga solvanor idag. Fler än var tredje svensk uppger att de brände sig under förra sommaren. En siffra som ökar till fler än varannan bland yngre personer i åldern 18–29 år. 

Nära varannan person håller sig heller aldrig eller sällan borta från solen när den är som starkast. 

Undersökningen visar också att sex av tio föräldrar med hemmavarande barn i åldern 2–12 år tycker att det är svårt att få sitt barn att vara i skuggan under soliga dagar. Och två av fem uppger att de endast smörjer in sitt barn en gång om dagen när de är utomhus en solig dag.