Det luktar tydligt av hav och dy utanför Lidingö stadshus på måndagsmorgonen.

På lilla parkeringen, intill huvudentrén, ligger en hög med bildäck, båtshakar, kundvagnar, båtmotorer och bilbatterier. På toppen tronar en gammal eka. Alltihop är täckt med havstulpaner.

– Det är bara en bråkdel av det vi hittade, säger Lidingöbon Jim Persson.

En protest

Hela förra veckan dök han och två andra dykare från Knugen divers ideellt efter skrot på havsbottnarna runt Lidingö. Skörden blev riklig.

– Det ser för taskigt ut i våra vatten. Vi vill visa kommunen hur illa det är och väcka intresse att stödja folk som vill få upp skiten, säger Jim Persson

Högen utanför stadshuset kom till som en protest mot det som Jim Persson upplever som bristande stöd från staden. Bland annat hade han bett om hjälp med en uppställningsplats för skrotet. Något som de fick, men de fick inte ställa upp bilbatterier och annat farligt avfall där.

– Då faller hela grejen. Jag behövde en hammare men fick en skruvmejsel, säger han.

Blåljus

Dykarna gjorde sin kupp, som de kallar Projekt Statement, natten till måndagen. Det blev en dramatisk natt. Polisen ryckte ut med blåljus när dykarna ringde och rapporterade om en sprängladdning och ammunition som de hittat på botten. Fynden togs omhand av polisen. Väktare kom och frågade efter tillstånd att lägga ut avfallet – något de inte hade.

På måndagsmorgonen stannade många nyfikna vid högen.

– Ett gäng ungdomar tittade på när vi arbetade, de hade hade 2000 frågor. Det var roligt att se hur engagerade de var, säger Jim Persson.

Hans eget engagemang handlar om rent vatten för kommande generationer. Han beskriver den dystra situationen på bottnarna. En fisk och en krabba var de enda levande varelser de såg, det var dyigt och sikten var lika med noll.

– Till slut blundade vi och kände oss fram. Man kan köra ner handen nästan var som helst och greppa tag i något som är skapat av människan.

Vad tror du får folk att slänga saker i vattnet?

– Elsparkcyklar och saker från våra tider är det idioter som kastar i, det finns ingen annan förklaring. Det mesta vi hittar är gammalt men det tar tusentals år för saker att försvinna.

Kan inte ha högar av skräp liggandes

Jim Persson är noga med att påpeka att planen är att städa upp efter kuppen.

Men staden kommer att hinna före.

– Vi kan inte ha högar av skräp liggandes på våra gator, saker som man kan göra sig illa på. För att säkerställa att det tas omhand korrekt sätt forslar vi bort det redan idag, säger Carl-Johan Schiller, (KD), ordförande för teknik och fastighetsnämnden på måndagen.

Han tycker att aktionen är felaktig men han uppskattar dykarnas jobb.

– Att de plockar upp avfall och skräp från botten är fantastiskt, säger han.

Han säger att staden betalar för bortforslingen. De kommer också att bjuda in dykarna för ett möte för att se hur man kan jobba ihop framöver.

Är ni beredda att bidra ekonomiskt?

– Vi utesluter ingenting. Vi vill träffas och prata om vad vi kan hitta för samarbeten.