Liseberg

Jubileum är som gjorda för att blicka tillbaka och det finns mycket att minnas när göteborgarnas nöjespark firar ett helt sekel. Och den 21 maj är det premiär på stora scenen för i år.

På Lisebergs scener har många världskända artister stått, liksom lokala förmågor som satt Göteborg på musikkartan – från Rolling Stones, Led Zeppelin och Jimi Hendrix till Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, Zara Larsson och Håkan Hellström.

Elton John på Stora scenen 1971.

Elton John på Stora scenen 1971.

Liseberg

Tog vagnen med två ormar

Den 8 augusti 2012 skulle Alice Cooper för första gången uppträda på Liseberg. Sin vana trogen ville skräckrockaren ha med en boaorm på scen.

Vad många inte vet är att han inte har en egen orm med sig på turnén eftersom det skulle bli alldeles för krångligt att resa med en reptil över landsgränserna. Uppgiften att ordna fram ett kräldjur landar istället på varje lokal arrangör och denna gång var det Johan Gummesson, områdeschef på Säsonger och Events, som drog den lotten.

– Jag lyckas faktiskt snabbt få fram en, eller rättare sagt två, via en bekant som hade en samling reptiler hemma, berättar han och fortsätter:

– Han kommer hit med dem i låda med filt över, i vilken ormarna ligger i en liten balja. Jag frågar om han behöver ett parkeringstillstånd för sin bil. ”Nej, det är lugnt”, svarar han. ”Det var så mycket trafik att jag tog spårvagnen.”

Folkstorm. När hiphopgiganten Snoop Dogg gästade Liseberg 2014 räknade parken till 53 000 besökare.

Folkstorm. När hiphopgiganten Snoop Dogg gästade Liseberg 2014 räknade parken till 53 000 besökare.

Pao Duell, Rockfoto

Hendrix, Zeppelin och Skogman

En annan minnesvärd dag i Lisebergsscenens långa historia var när hiphopgiganten Snoop Dogg 2014 drog så mycket publik att besökarna till parken den dagen kunde räknas till 53 000 människor.

– Det var ett enormt tryck. Människor klättrade på taken och försökte planka in vid Mölndalsån. Det var som att alla musikintresserade i Göteborg befann sig på en och samma plats samtidigt, berättar Per Alexanderson, numera projektledare på Säsonger och Events men vid tidpunkten programchef.

Abba uppträdde på Liseberg 1973.

Abba uppträdde på Liseberg 1973.

Liseberg

70-talets rockgiganter

Jimi Hendrix uppträdde hela sju gånger på parkens olika scener inom loppet av sju dygn och gjorde den 1 september 1970 sin sista Sverigespelning på Liseberg, bara veckor före sin bortgång.

Strax innan Led Zeppelin slog igenom och blev ett av 70-talets största rockband, när de fortfarande kallade sig New Yardbirds, gästade de Sjärnscenen under sin första turné.

Samma datum, dem 15 september 1968, fick de för övrigt konkurrens av blueslegenden Josh White, Thore Skogman samt en elefant vid namn Tanya.

– Liseberg har varit en viktig aktör gällande livemusiken, då som nu. Det är fint att få vara med på den resan och föra traditionen vidare, säger Per Alexanderson och Johan Gummesson.

Gitarrlegend. Den 1 september 1970 gjorde Jimi Hendrix sin sista Sverigespelning på Liseberg,

Gitarrlegend. Den 1 september 1970 gjorde Jimi Hendrix sin sista Sverigespelning på Liseberg,

Liseberg