Klockan 00.18 natten till måndag kom larm till polisen om att skott avlossats i ett trapphus i ett bostadsområde i Tibble, en del av Kungsängen.

På plats kunde man konstatera att någon eller några skjutit mot en lägenhetsdörr.

Flera personer befann sig i lägenheten, men ingen skadades fysiskt.

Nattens lägenhetsskjutning ägde rum i Tibble. Det är andra gången på kort tid som allvarlig brottslighet drabbar området.

Nattens lägenhetsskjutning ägde rum i Tibble. Det är andra gången på kort tid som allvarlig brottslighet drabbar området.

Johanna Wallén

Stor sökinsats

Brottsplatsen spärrades av och polisen började söka av området med hundar och helikopter.

Kameror i området som kan ha fångat händelseförloppet på film ska också undersökas.

Man anhållen

Strax efter klockan 10 på måndagen den 27 februari så uppgav polisen att en man i 20-årsåldern hade frihetsberövats misstänkt för nattens mordförsök. "Åklagare har beslutat att den gripne mannen ska vara anhållen", skriver polisen på sin webbplats.

Andra allvarliga händelsen

Nattens skjutning gör att Tibble drabbats av två fall av allvarlig brottslighet på kort tid. Måndagen den 30 januari vaknade grannarna till en stor polisinsats där ett misstänkt farlig föremål hanterades.

Senare häktades flera män misstänkta för att på olika sätt ha varit inblandade i den rad av explosioner som skett runt om i länet. Tre av männen misstänks ha hanterat stora mängder sprängmedel på en adress i Tibble.

Huruvida nattens skjutning har ett samband med ovanstående händelser är i nuläget okänt.

Margrit bodde i bombfabriks-huset

Flera män har häktats misstänkta för att ha hanterat sprängmedel i en lägenhet i Tibble. Mitt i åkte till bostadsområdet för att försöka förstå hur detta påverkar boende i den annars så stillsamma delen av Upplands-Bro.

De raka huslängorna i Tibble­ tornar upp sig som om de ställt upp sig på led. Det ser tryggt ut.

Barnen är på väg hem från skolan och en färdtjänstbuss står parkerad utanför en av portarna.

– Främst bor det barn­familjer och äldre här, förklarar Fredrik Gelinder när han släpper in oss i sin lägenhet på nedre botten i en av de många huslängorna. 

Fredrik har bott i området sedan­ 2005. Han beskriver det som ett väldigt lugnt område, bortsett från ett mord som skedde för ett par år sedan.

Nu har det hunnit gå ett par dagar sedan gatan var full av poliser, bombtekniker och specialutbildade hundar.

Fredrik Gelinder vaknade av att hans gata i Tibble var full av poliser, bombtekniker och specialutbildade hundar den 30 januari.

Fredrik Gelinder vaknade av att hans gata i Tibble var full av poliser, bombtekniker och specialutbildade hundar den 30 januari.

Johanna Wallén

Grannar evakuerades

Måndagen den 30 januari vaknade nämligen Fredrik Gelinder och hans grannar till nyheten att man på hans gata hanterade ett misstänkt farligt föremål. Flera av Fredriks grannar fick evakueras tillfälligt tills polisen tagit hand om det man hittat.

– Det är ju obehagligt att det är så nära. Sen verkar det ju ha varit skarpladdade bomber också. Det var inte bara delar som jag trodde först, säger Fredrik Gelinder och lutar sig tillbaka i sin soffa.

Vad man hittade i lägenheten är ingenting som polis eller åklagare har gått ut med till media.

En man greps misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor i samband med polisens arbete i Tibble.

Flera av Fredriks grannar fick evakueras efter bombhotet.

Flera av Fredriks grannar fick evakueras efter bombhotet.

Johanna Wallén

Torsdagen den 2 februari häktades fyra män för olika former av brottslighet i koppling till de explosioner som drabbat länet på olika platser. En av de häktade männen var densamme som greps i Tibble­ av polisen. Han och två andra män är misstänkta för att ha hanterat stora mängder sprängmedel i den aktuella lägenheten.

– Vi grannar har pratat lite grann, folk tycker att det är obehagligt att det är bomber och sånt här i ett familje­område.

Fredrik förklarar att han inte pratat i någon större utsträckning med grannarna av just den anledningen, att han märker att många tycker att det är obehagligt.

De boende som Mitt i träffar beskriver bostadsområdet som lugnt. Här bor många barnfamiljer och pensionärer.

De boende som Mitt i träffar beskriver bostadsområdet som lugnt. Här bor många barnfamiljer och pensionärer.

Johanna Wallén

Misstänkt för grova brott

Nu sitter Fredriks granne häktad misstänkt på sanno­lika skäl, den högre miss­tankegraden, för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor i lägenheten i Tibble. Han är även misstänkt för att ha orsakat en explosion som drabbade ett flerfamiljshus i Kista i slutet av januari.

– Jag kan säkert ha hejat på honom. Fast jag har aldrig kopplat vem han är riktigt, säger Fredrik och ser ut att tänka efter noggrant.

"De kriminella verkar ju bli mer likgiltiga", säger Fredrik Gelinder.

"De kriminella verkar ju bli mer likgiltiga", säger Fredrik Gelinder.

Johanna Wallén

Utanför porten pekar Fredrik i riktning mot trapphuset där polisen arbetade. Han uppskattar själv att han bara bor ett par meter från vad som tycks ha varit en form av bombfabrik. Fredrik Gelinder ser sammanbiten ut och säger:

– De kriminella verkar ju bli mer likgiltiga, jämfört med hur det var för några år sedan.

”Gräsligt att det händer”

Seniorföreningens samlingslokal ett par stenkast bort står öde. Fler och fler barn rör sig i området.

Klockan har slagit mellanmål. Skolan är slut för dagen.

I riktning mot Humanas­ äldreboende kommer Margrit­ Eriksson vandrande­. Hon har bott i området sedan­ 80-talet.

Margrit Eriksson säger att hon förmodligen bott i lägenheten där sprängmedel hittades.

Margrit Eriksson säger att hon förmodligen bott i lägenheten där sprängmedel hittades.

Johanna Wallén

Margrit säger snabbt att den aktuella lägenheten där polisen arbetade, med all sannolikhet är hennes gamla lägenhet. Visserligen en lägenhet hon sålde för många år sedan och den har haft flera ägare däremellan. Men att ha personlig anknytning på det sättet tycks beröra henne extra mycket.

– Det är gräsligt att sånt här händer. I Bro var det ju en sprängning och sen det här i vårt område.

Hur kändes det när du blev varse att det förmodligen var din gamla lägenhet som detta berörde?

– Det känns väldigt märkligt naturligtvis. Men jag vet att det inte är den misstänkte som köpte lägenheten efter mig.

Folk tycker att det är obehagligt att det är bomber och sånt här i ett familje­område.

Detta har hänt i Upplands-Bro

10 januari: En skjutning äger rum inne på Kungsängens pendeltågsstation, ingen person skadas vid händelsen.

29 januari: En port till ett lägenhetshus i Bro sprängs. Ingen person skadas fysiskt vid händelsen.

30 januari: En större insats äger rum i Tibble i Kungsängen. Polisen hanterar ett misstänkt farligt föremål. En man i 30-årsåldern grips och anhålls senare. Mannen häktas tillsammans med två andra män misstänkta för att ha hanterat stora mängder sprängmedel i lägenheten.

4 februari: Polisen hanterar­ ett misstänkt farligt­ föremål i Bro. En man grips misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han försätts på fri fot dagen därpå, men är fortsatt misstänkt i utredningen.

Källa: Mitt i

Margrit bodde i bombfabriks-huset: "Gräsligt"

Explosiva varor misstänks ha hanterats i lägenhet ✔ Man häktad för sprängning ✔ Grannen: "Kriminella verkar ju bli mer likgiltiga"

Fyra män häktade efter bombdåden i Stockholm

Under torsdagen häktades fyra män misstänkta för att ha hanterat sprängmedel för flera explosioner runt om i Stockholm under den pågående våldsvågen, rapporterar Ekot.

– Jag kommer inte redogöra för exakt antal, eller precis vilka sprängningar det rör sig om i nuläget, men det är flera stycken, säger Alexandra Bittner, åklagare, till Ekot.

Tre av de fyra männen misstänks för att ha hanterat stora mängder sprängmedel i en lägenhet i Kungsängen. Det var i måndags som polisen slog till på en adress i Tibble i Kungsängen och flera boende evakuerades med anledning av att man hanterade ett misstänkt farligt föremål. Dessa fick senare återvända till sina lägenheter.

En man i 30-årsåldern greps misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, han anhölls senare av åklagare.

Tre av de fyra männen häktades misstänkta för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

De häktade är mellan 17-30 år och samtliga av dem förnekar brott.

Polisen arbetar i Kungsängen den 30 januari.

Polisen arbetar i Kungsängen den 30 januari.

Fredrik Gelinder

Fyra män häktade efter bombdåden i Stockholm

Misstänks för hantering av sprängmedel i våldsvågen