Det var strax före midnatt, fredagen den 2 december 2022 som en maskerad man klev in på en restaurang i Visättra, riktade ett vapen mot en restauranggäst och sköt flera skott. Denne och flera andra sprang ut från lokalen.

De träffades inte av skotten. Det gjorde däremot två andra restauranggäster. Den ene träffades av två skott och fick sårskador på låret och vaden, den andre fick sårskador och en fraktur i vadbenet.

Under tiden som skottlossningen pågick ska en eller flera gärningspersoner ha väntat utanför i en stulen flyktbil utanför. Efter skjutningen lämnade de misstänkta brottsplatsen i flyktbilen som sattes i brand några dagar senare.

Nu har två män i 20-årsåldern åtalats för inblandning i skjutningen. De är misstänkta för försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan. De båda misstänka har valt att inte kommentera misstankarna vid polisförhören.

Del av en pågående gängkonflikt

Enligt åtalet var de egentliga måltavlorna två personer som lämnade restaurangen strax innan skjutningen.

Skjutningen bedöms vara en del av den pågående gängkonflikten i området. Den ena misstänkte har sedan en längre tid rört sig i ett lokalt kriminellt nätverk, enligt polisen. Den andre kommer från en annan del av landet och tros ha anlitats av nätverket.

Bevisningen består av bland annat dna-träffar, mobiltelefontömningar, övervakningsfilmer, vapenfynd och analyser av telefontrafik.

– Jag slås av gärningsmännens likgiltighet. Man går in på en krog en fredagskväll. Börjar omedelbart skjuta redan i hallen. Sen skjuter man två, helt fel personer, samtidigt som andra gäster är mycket nära att träffas. Det var ett under att ingen dog, säger en av utredarna i en kommentar på Huddingepolisens Facebooksida.