”Work hard. Be kind”, står det på flygbladen på bordet. Här finns också kanelbullar, ekologisk päron- eller hallonfestis till barn och kaffe till vuxna. Gröna och gula ballonger hänger i taket.

Längst in en klädställning. Ljusblå pikétröjor till alla elever, marinblå långärmade tröjor med dragkedja upp till sjätte klass och v-ringade stickade tröjor för högstadieeleverna.

Greta Gillard, 13, har gått på Nordic international school Stora Essingen sedan i höstas och hjälper till med utprovningen. 

– Är det ojämna eller jämna storlekar? 158 eller 150, 160? frågar Alma Kavianis, 11, mamma Charlotte.

– Jag vet inte riktigt vilket system de går efter. Man får chansa lite och hålla plaggen framför sig, säger Greta Gillard och dinglar med en pikétröja framför Alma Kaviani.

I augusti öppnar Nordic international school Nacka på Edövägen, intill Boo vårdcentral. ”Are you ready to learn” står det på banderollen på byggstängslet som fortfarande stänger ute nyfikna.

”Jag tycker att det är bra med skoluniform. Du behöver inte tänka så mycket på vad du ska ha på dig”, säger Ormingebon Wesam Sharaf, 12, som hade med sig pappa Fadi Sharaf till klädprovningen.

”Jag tycker att det är bra med skoluniform. Du behöver inte tänka så mycket på vad du ska ha på dig”, säger Ormingebon Wesam Sharaf, 12, som hade med sig pappa Fadi Sharaf till klädprovningen.

Pekka Pääkkö

Får kläder

Skolan räknar med omkring 120 elever totalt från årskurs 4 till 7. Alla får tre pikétröjor och två långärmade tröjor. 

– Byxor eller kjol väljer eleverna själva i mörka färger, säger Jonas Hård, rektor för Nordic international school Nacka.

Vad händer om eleverna tar på sig glittriga byxor ­eller kjolar?

– Det gör de inte. Eleverna väljer själva att följa vår klädkod, där är det mörka färger som gäller.

Skolinspektionen kritiserade 2017 Nordic international school Norrköping. Enligt skolans ordningsregler kunde elever få kvarsittning om de inte använde skoluniformen.

”Dels finns regler om hur eleverna ska vara klädda, regler som inte följer bestämmelserna i skollag och läroplan, dels beskrivs disciplinära åtgärder som inte är förenliga med bestämmelserna i skollagen”, skrev Skolinspektionen och krävde att skolan ändrade sina regler.

”Eleverna väljer själva att följa vår klädkod”, säger Jonas Hård, rektor för Nordic international school Nacka.

”Eleverna väljer själva att följa vår klädkod”, säger Jonas Hård, rektor för Nordic international school Nacka.

Pekka Pääkkö

Rektorn Jonas Hård betonar att inga elever på Nordic international school Nacka som struntar i skoluniformen kommer att straffas.

– Absolut inte. Vi pratar med eleven: ”Vi har skol­uniform på vår skola. Hur kommer det sig att du inte har på den?” Oftast handlar de om att de har glömt bort att tvätta kläderna eller missade att ta med sig något. Då kommer de till oss och lånar kläder. De tycker själva att det är lite jobbigt och pinsamt om de glömmer att ta på sig uniformen.

Varning och kvarsittning

Däremot kan eleverna få kvarsittning om de stör ordningen.

– Vi följer skollagens konsekvenstrappa. Kvarsittningen är en timme direkt efter skoltid, säger Jonas Hård.

Ebba Ryttberg, 11, från Kummelnäs går på Backeboskolan men vill byta till Nordic international School Nacka när hon börjar femman till hösten. 

– Jag vill testa en ny skola. Skolan som jag har nu har inga läxor. Och det verkar kul med uniform. Kläderna var sköna.

Hon säger att skoluniform är ”både bra och dåligt”.

– Man vill ju ha på sig lite vad man vill. Men med skoluniform ser alla lika ut och det är mindre risk att bli avundsjuk på någon som har märkeskläder.

 ”Kläderna var sköna”, säger Ebba Ryttberg som testade skoluniformen tillsammans med sin mamma Anna.

”Kläderna var sköna”, säger Ebba Ryttberg som testade skoluniformen tillsammans med sin mamma Anna.

Pekka Pääkkö

”Pratar rakt ut”

Anastacia Kopsini, 10, från Fisksätra tycker också att ”det är kul med uniform”.

– Det har jag aldrig haft ­tidigare. De var sköna och bra i storlekarna.

Hon hoppas också på bättre studioro än vad hon upplever på Viktor Rydbergs skola Nacka.

– Alla killar pratar rakt ut. Jag får ingen lugn och ro. 

Alma Kaviani går på Nobla­skolan i Lännersta men ska byta till hösten. Hon lockas av Nordic international schools internationella profil: 50 procent av undervisningen är på engelska.

– Jag valde den här skolan för att jag tycker att det är bra med engelska. 

Hon tycker också om att ”det verkar också vara en ordentlig skola med stränga regler”.

– Säger någon på min skola: ”Var tyst nu!”, så lyssnar inte killarna i klassen. Här där du kan får kvarsittning tror jag att de kommer att skärpa sig lite.