– I Sollentuna ska vi ta till alla verktyg för att motverka det fruktansvärda hedersrelaterade förtrycket. Skolpersonalen, som träffar barn och unga varje dag, är en nyckelaktör i att identifiera tecken på hedersförtryck, och rapportera och skydda de utsatta barnen och ungdomarna, säger Erik Elverö (KD), ledamot i utbildningsnämnden.

Det var KD som tog initiativet men hela Alliansen stod bakom när förslaget lades fram i utbildningsnämnden.

Bättre kunskaper

Konkret handlar det om att utbildningskontoret får i uppdrag att utreda hur kunskaperna om hedersrelaterat våld och förtryck ska förbättras bland all skolpersonal, och att ta fram en handlingsplan.

Uppdraget ska vara slutfört i mars, med återrapportering till nämnden.

– Vi vill att all skolpersonal ska kunna agera vid minsta lilla misstanke om förtryck, säger Erik Elverö.

I direktivet förklarar majoriteten att hedersrelaterat våld och förtryck bygger på föreställningen att en familjs heder är koppad till om huvudsakligen flickor i familjen, men även pojkar, beter sig enligt strikt definierade könsroller.

Förtrycket och våldet kan uttrycka sig på olika sätt, från begränsningar i vardagslivet till extrem kontroll som i värsta fall leder till våldshandlingar. ”Utmärkande är exempelvis könsstympning, tvångsäktenskap, våld”, skriver majoriteten.

Inga lokala siffror

Vidare anser man att det har blivit ett omfattande samhällsproblem då Rädda Barnen uppskattar att cirka 70 000 ungdomar i åldern 16–25 är begränsade i frågan om val av partner, och att omkring 8 500 ungdomar riskerar att bli bortgifta.

– Tyvärr har vi inga siffror på hur vanligt detta är i Sollentuna, men vi har indikationer på att det finns här. Det är viktigt att belysa den här frågan, kan vi hjälpa en enda person så är det jättebra, men vi hoppas att det här direktivet ska hjälpa många, säger Erik Elverö.

Alla partier ställde sig bakom beslutet i utbildningsnämnden.

– Mycket av det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck handlar om det normförändrande arbetet i skolan och i civilsamhället. Förra veckan viftade Moderaternas ordförande i utbildningsnämnden bort vårt förslag om att kompetensutveckla skolpersonal inom detta område eftersom hon ansåg att skolorna gjorde tillräckligt. Vi välkomnar att hela majoriteten nu ansluter sig till vår linje för att öka kvinnors trygghet, säger Mette Hildingsson (S), 2:e vice ordförande i nämnden.

https://www.mitti.se/nyheter/s-vill-infora-en-nollvision-for-mans-vald-mot-kvinnor/repujv!crs17mlYkQ63wWsJfwBcxQ/?fbclid=IwAR3Ji5AIFJAEwh7k-jq3KLxij2VPodTQKoWFILoI_75JTazDA6LlRwQOGsg