Skolklasser stängda – många sjuka

I veckan har barnen i årskurs 2 på Karlslundsskolan fått stanna hemma på grund av smittspridning. Hela 28 procent av eleverna var sjukanmälda i tisdags. Men de flesta har inte covid.

  • Publicerad 12:21, 17 dec 2021

de flesta som insjuknar har influensa och magsjuka.

Skolledningen på Karlslund följer sjuktalen noga sedan pandemin började.

– Vi tar frånvaro varje dag och när vi ser att det ökar går vi in och analyserar i detalj, säger rektor Mattias Lingeskog.

Redan i slutet av november ökade sjuktalen med oroväckande fart på Karlslund.

– Sedan bubblade det och jag undrade om det skulle bli fler restriktioner. De senaste veckorna har det känts som att det går åt fel håll, säger han. Det är inte främst covid som orsakar sjukfrånvaron, utan andra infektioner som influensa och magsjuka. I årskurs två är det värst.

Smittskydd Stockholm fattade därför beslutet att de två klasserna i årskurs två fick stanna hemma i veckan och få undervisning på distans.

I förra veckan var det fyrorna som fick stanna hemma. De är dock tillbaka i skolan nu.

Skolan har haft beredskap för distansundervisning sedan pandemin började.

Nu fick den sättas i verket och lärarna planerade i måndags undervisningen för tvåorna.

– Vi får kämpa på, det ska bli spännande att se hur det går. Men bakåt har vi ganska goda erfarenheter och när det gäller en begränsad tid tror jag att det också kan vara spännande för eleverna, säger Mattias Lingeskog och berömmer lärarnas engagemang.

Många barn sjuka

Även i de andra kommunala skolorna är många barn sjuka just nu.

– Vi har väldigt hög sjukfrånvaro på elever och framför allt barn i förskoleklass, säger Vallentunas utbildningschef Susanna Falk. Vi genomför gurgeltester som visar att det finns covid. Men de flesta som insjuknar har influensa och magsjuka.

Direktiven från Smittskyddet är stränga och den som har symtom måste stanna hemma.

Tidigare under terminen har sjuktalen bland eleverna varit lägre.

– Vi har haft det mycket friskare i höst, säger Susanna Falk. I de grupper som vaccinerats är närvaron mycket högre. Nu är det låg- och mellanstadieeleverna som blir sjuka.

Två scenarier

I nästa vecka börjar jullovet. Det kan ge en möjlighet att smittan avtar.

– Om man tänker på att hålla distans när man har symtom och inte fortsätter att umgås och smitta varandra. Så det kan gå åt bägge håll. Antingen att det klingar av eller att vi får en topp för att man umgåtts med många under lovet.

Kårstaskolan friskast

I början av december av december brukar många barn vara sjuka. Sedan sjunker sjukanmälningarna för att nå en ny topp i februari.

I veckan var 28 procent av eleverna på Karlslund sjuka.

Friskast var barnen på Kårstaskolan, där bara sju procent var sjukanmälda.

Källa: Mattias Lingeskog och Susanna Falk.

Visa merVisa mindre