FINNS INTE MER. Sköldpaddan som hittades i vattnet utanför Drottningholms slott har avlivats, efter beslut av Länsstyrelsen. Foto: Google Maps / Södertörns brandsförsvarsförbund

Sköldpaddan som hittades i Mälaren är död

Tidigare under våren hittade brandmän från Ekerö en livs levande sköldpadda i Mälaren. Djuret fick temporärt flytta in på brandstationen. Men lyckan blev kortvarig.

  • Publicerad 11:16, 13 maj 2021

Det var Tommy och hans brandmanskollegor som i slutet av april upptäckte en levande sköldpadda i samband med en övning på ön Kärsön mitt emot Drottningholms slott.

– När vi klev iland och skulle slänga ut brandslangen tänkte jag ”det där lövet ser ju precis ut som en sköldpadda”. Plötsligt fällde ”lövet” ut benen och hoppade ner i vattnet. Jag fattade ingenting, sade Tommy till Mitt i efter sköldpaddefyndet.

SE FILM: Levande sköldpadda hittad i Mälaren

Sköldpaddan fick följa med till Ekerö brandstation där personalen byggde en liten hage och fixade mat och vatten till den, samt ett litet bad med hjälp av en djup ugnsplåt.

Målet var att hitta en reptilfantast som skulle ta hand om sköldpaddan. Både Mitt i och brandmännen på Ekerö blev kontaktade av flera personer som anmälde sitt intresse.

Men den idén gick inte hem hos Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

– Den rödörade vattensköldpaddan är det en så kallad invasiv art och då ska den avlivas, det är det enda alternativet. De där sköldpaddorna är små och söta när man köper dem. Några år senare är de stora som tallrikar och biter fingrarna av barnen, sade Jonas Wahlström tidigare till Mitt i.

Död efter beslut

Länsstyrelsen var inne på samma linje och fattade därför beslut om att avliva sköldpaddan.

”Då Länsstyrelsen inte har möjlighet att kontrollera om den aktuella individen importerats kan Länsstyrelsen inte säkerställa att den är lagligt inköpt. För att motverka att ett eventuellt olagligt anskaffat exemplar hamnar på marknaden där det sedan kan saluföras vidare bedömer Länsstyrelsen att individen inte är omplaceringsbar”, står det bland annat i beslutet som avslutas med orden ”djuret ska avlivas”.

– Jag anser att det är ytterst tråkigt att den inte kunde få gå till någon av alla de reptilfantaster som hört av sig och erbjudit den, vad jag kan anta, ett fantastiskt fortsatt liv, säger Tommy som hittade sköldpaddan.

Han har nu fått ett slutgiltigt besked om att sköldpaddan är bekräftat död.