Väsby växer och fler skolor behövs.

2018 beslutade politikerna om en grundskola i Vilundaparken, men ändrade sedan placeringen till Smedsgärdstomten sedan länsstyrelsen menade att kommunen inte tagit tillräcklig hänsyn till grundvattnet.

Men kommunen är ivrig att ta första spadtaget för den nya Smedsgärdsskolan. Då försvinner parkeringsplatsen vid Smedsgärdshallen och skolan tar även plats på fältet intill.

Det finns dock ett krux. Under Smedsgärdstomten löper Stockholmsåsen – en reservoar för grundvattnet.

En känslig plats, tycker inte minst Bertil Norling och Kennet Olsson, boende på Holmvägen strax intill. De har engagerat sig i frågan och i flera instanser överklagat bygglovet, som kommunen beviljade i oktober. Nu ligger ett överklagande hos mark- och miljödomstolen, som ännu inte yttrat sig. Och är bygglovet inte godkänt måste skolbygget vänta.

– Vi tycker att det är en synnerligen olämplig plats att bygga en skola på. Tomten ligger rakt över vår framtida vattenförsörjning, säger Bertil Norling.

Bertil Norling och Kennet Olsson har engagerat sig i frågan om placeringen av en ny skola på Smedsgärdstomten.

Bertil Norling och Kennet Olsson har engagerat sig i frågan om placeringen av en ny skola på Smedsgärdstomten.

Mikael Andersson

Han och Kennet Olsson menar att länsstyrelsen, som avslog första överklagandet, motsäger tidigare uppgifter.

– I beslutet påstår de att byggnation och markåtgärder inte bedöms medföra påverkan på grundvattnet eller omgivningen i övrigt, som innebär fara för människors hälsa.

Det håller inte, enligt de båda herrarna.

– Det motsägs enligt oss av att marken enligt SGU är klassad med högsta sårbarhet direkt ovan grundvattenmagasinet, vilket innebär risk för mycket snabb infiltration till grundvattnet. Det kan leda till allvarliga konsekvenser och hota vattenförsörjningen.

"Larmklockorna har ringt"

Och det här en ingen nyhet.

– Larmklockorna har ringt under många års lopp även från länsstyrelsens håll att vattenförsörjningen varit hotad, men det verkar inte kommunen bry sig om, säger Bertil.

Dessutom framhåller de det faktum att marken är förorenad av gammalt industriavfall.

– När markarbeten och schaktning görs finns det stor risk att gifter läcker ut i grundvattnet.

De är också kritiska till att både länsstyrelsen och Upplands Väsby kommun lutar sig mot en detaljplan från 1965 – nästan 60 år gammal.

– Vi tycker inte det är förenligt med den kunskap som finns i dag om skyddsvärda områden och miljökonsekvenser, samt där människors hälsa och levnad riskerar att äventyras. En detaljplan borde ha ett bäst före-datum, och därefter ska en ny föreläggas, säger Kennet Olsson.

Han menar även att kommunen går emot sina tankar om visionen Väsby stad 2040, där Stockholmsåsen ska bevaras.

– Vad händer om man gräver ut 2 100 kubikmeter? Det medför stor risk att bearbeta marken intill åsen.

Bertil Norling och Kennet Olsson på parkeringsplatsen som försvinner när nya Smedsgärdsskolan byggs.

Bertil Norling och Kennet Olsson på parkeringsplatsen som försvinner när nya Smedsgärdsskolan byggs.

Mikael Andersson

Ni är inte rädda att folk tycker att ni överdriver riskerna?

– Vi är inte emot samhällsutvecklingen, utan oroliga för miljökonsekvenserna. Vi är miljömedvetna och gör det här för kommande generationer. Det är bättre att tänka efter före, säger Bertil.

Och skolor behövs, menar de.

– Vi motsätter oss inte att man bygger skolor, men den här platsen är minst lämpad. Politikerna har skjutit en skuld framför sig, oavsett styre, och löst skolfrågan med tillfälliga lösningar, som baracker i Runby och Hasselskolan som rivits.

"En ny detaljplan skulle ta tre år att ta fram"

Byte av plats för den planerade Smedsgärdsskolan skulle försena en skola med minst tre år. Det säger kommunstyrelsens ordförande, Mathias Bohman (S).

– Det vore slöseri med skattebetalarnas pengar att inte bygga där det tidigare legat en skola.

Mitt i ställde frågor om den planerade skolan till kommunens högsta politiker, kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Finns det ingen bättre plats att bygga en skola på än rakt ovanpå Stockholmsåsen?

– Jag har på nära håll följt planeringen av nya skolor, förskolor och äldreboenden de senaste tio åren. Det finns ingen bättre plats än denna för att möte behoven av en ny skola i denna del av Väsby. Vi har byggt många nya bostäder i centrala Väsby och vi kommer att bygga ännu fler bostäder här. Det ökar ytterligare behovet av en skola på Smedsgärdet”

Är ni oroliga för att den byggs på av SGU klassad som sårbar mark?

– Smedsgärdsskolan är planerad på samma tomt där förra Smedsgärdsskolan låg innan den revs. Jag är förhoppningsfull vad det gäller möjligheterna att bygga en bra ny Smedsgärdsskola där. Jag är också tacksam för att länsstyrelsen prioriterade frågan högt och att de gav ett positivt besked. Jag tycker att det är bra att möjligheten att överklaga finns, det gör det möjligt att lyfta fram viktiga frågor och att få de ordentligt genomlysta.

Kan du garantera att grundvattnet inte blir förorenat under byggprocessen – och att vattenförsörjningen därmed äventyras för kommande generationer Väsbybor?

– Grundvattensåsen och hållbarhetsfrågor är viktigt för kommunen. Det är skälet till att vi har varit med om att bilda ett grundvattenråd, skälet till att vi har en nära dialog med Norrvatten i dessa frågor och skälet till att vi lyssnar noga på Länsstyrelsen vars uppgift är att bevaka riksintresset grundvatten.

– Kommunen har genomfört markundersökningar, fördjupande markundersökningar med utökad provtagning samt gjort en redovisning av dagvattenhantering. Efterbehandling av mark kommer att ske. Varken PFAS eller MTBE har påvisats i halter som kan innebära en oacceptabel risk för människors hälsa eller miljö. Förslaget har inte bedömts medföra påverkan på grundvattnet eller omgivningen i övrigt, som innebär fara för människors hälsa eller betydande olägenhet på annat sätt.

Kommunen hänvisar till en nästan 60 år gammal detaljplan, där en skola tillåts. Har den inte haft sitt bäst före-datum?

– Det tar cirka tre år att göra en detaljplan för att möjliggöra en skola. Att inte bygga en skola på en plats där det har stått en skola förut, där kommunen äger marken och där det finns en detaljplan som är i lagakraftträdd, ser jag som ett slöseri med Väsbybornas skattepengar. En helt ny plats skulle innebära att skolan försenas minst tre år enligt min bedömning.

Det finns ingen bättre plats än denna för att möte behoven av en ny skola i denna del av Väsby.

PFAS och MTBE

PFAS är en grupp kemikalier med vatten-, fett- och smutsavstötande funktion. De används för att impregnera kläder, för att din mat inte ska fastna i stekpannan och finns även i kosmetika och hudvård. De kan lätt spridas i grund- och dricksvatten. Studier visar att de kan orsaka hormonrubbningar och cancer hos gnagare.  

MTBE (metyltertiärbutyleter) är en tillsats i bensin som kan orsaka miljöskador och är en direkt hälsofara i dricksvatten. Forskning visar att MTBE kan orsaka tumörer hos råttor och misstänks utgöra samma hälsorisk för människor.

Källa: Svanen