I oktober förra året inträffade en sprängning i ett bostadshus i Dalen.

Nu döms två män från Stockholm, 19 och 38 år gamla, till 15 års fängelse var för försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. 38-åringen har erkänt medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse av normalgraden, men förnekat att han gjort sig skyldig till försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. 19-åringen förnekar brott.

Enligt åtalet har de två nu dömda männen detonerat en sprängladdning vid en lägenhetsdörr och därefter ha gått in i lägenheten med skarpladdade automatvapen i syfte att döda. Explosionen orsakade ett hål i ytterdörren och ledde till att splitter från dörren kastades in i lägenheten. Ingen person befann sig i lägenheten när brottet begicks.

Chattar om öronproppar

Bevisningen består bland annat av konversationer i den krypterade chatten Signal. Bland annat skriver männen till varandra på kvällen om öronproppar och hörlurar, samt att byta kläder och lämna en bil efteråt.

I chatten skriver 38-åringen till 19-åringen: ”Kan du hantera kalle eller vill du ha liten”.

På detta svarar 19-åringen ”Liten helst bror”. 38-åringen skriver då ”Ok broder” och strax därefter ”Öppna hans huvud idag”.

På morgonen efter dådet gratulerar de varandra till ett väl utfört arbete och pratar om att ligga lågt.

Man har också hittat de dömda männens dna, bland annat på en vit elkabel utanför den sprängda dörren och på kläder i flyktbilen.

Konflikt mellan kriminella nätverk

På adressen där explosionen inträffade finns flera personer skrivna som tidigare dömts till fängelse för grova brott. En av personerna släpptes ur fängelset i somras.

Enligt domen ger utredningen stöd för att sprängningen var riktad mot åtminstone någon av dessa och att händelsen är en del i en konflikt mellan kriminella nätverk.

Adressen finns även med på den så kallade fiendelistan, där ett 40-tal personer finns listade – en del av den pågående gängkonflikten.

Den allmänfarliga ödeläggelsen bedöms som grov eftersom den "inneburit fara för ett mycket stort antal människor samt medfört mycket omfattande egendomsskador".

Den allmänfarliga ödeläggelsen bedöms som grov eftersom den "inneburit fara för ett mycket stort antal människor samt medfört mycket omfattande egendomsskador".

Pia Bispo

19- och 38-åringen döms äventill att betala skadestånd på drygt 411 000 kronor var till två personer, med koppling till måltavlorna, som bodde på adressen. De var inte hemma när sprängningen ägde rum, och faran för att de skulle dö har enligt domstolen endast varit utesluten på grund av tillfälliga omständigheter. 

Ytterligare en man döms i målet till ett års fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott, men frikänns från medhjälp till försök till mord. En kvinna som var medåtalad dömdes för ringa narkotikabrott men friades från medhjälp till försök till mord, medhjälp till synnerligen grovt vapenbrott och medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse.

38-åringens advokat Tobias Enochson skriver till Mitt i att hans klient inte är ”helt nöjd med hur tingsrätten har värderat en del av de avgörande frågorna i målet” och att de har för avsikt att överklaga domen.

Domen kan överklagas fram till den 7 juni.