I oktober förra året inträffade en sprängning i ett bostadshus i Dalen i Enskede. Ingen person skadades fysiskt.

Nu åtalas två män för försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ytterligare en man och en kvinna åtalas för medhjälp till försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

Rättegången inleddes igår, måndag, och väntas pågå fram till den 25 april.

Skarpladdade automatvapen

Enligt åtalet ska de två männen ha detonerat en sprängladdning vid en lägenhetsdörr och därefter ha gått in i lägenheten med skarpladdade automatvapen i syfte att döda. Explosionen orsakade ett hål i ytterdörren och ledde till att splitter från dörren kastades in i lägenheten. Ingen person vistades i lägenheten när brottet begicks.

I stämningsansökan står att synnerligen försvårande omständigheter är att brottet inneburit ett allvarligt angrepp mot målsägandenas trygghet och "haft bakgrund i eller varit ägnat att framkalla en konflikt mellan grupper där skjutvapen och sprängämne används".

En av männen åtalas även för ringa narkotikabrott, för att olovligen ha använt tramadol och kokain.

Samtliga åtalade nekar till brott.

På adressen där explosionen inträffade finns flera personer skrivna som tidigare dömts till fängelse för grova brott. En av personerna släpptes ur fängelset i somras.

Adressen finns även med på den så kallade fiendelistan, eller dödslistan, som blivit omskriven under hösten och som finns med i en förundersökning som Mitt i har tagit del av.