Lisa Singhateh och Zeinab Dhahad har sett fram emot skolbalen nästan hela sin skoltid. De minns hur de i lägre klasser såg hur niorna i Bredängsskolan samlades finklädda i den festsmyckade matsalen och dansade och umgicks. 

– Det är något som vi har gått och längtat efter, att man tillsammans med de andra klasserna gör något roligt tillsammans och skapar gemensamma minnen. För många är det sista gången man ses, säger Zeinab Dhahad.

Men i år har skolans rektor Anna Hoffsten meddelat att det inte blir någon skolbal.

– Vi har helt enkelt inte råd. Det är färre barn i Bredäng så klasserna blir mindre och då blir skolpengen mindre samtidigt som vi fortfarande måste ha samma antal lärare. Så vi tvingas prioritera och då läggs pengarna på skolverksamheten. Men vi erbjuder fortfarande en avslutningslunch för eleverna, säger hon. 

Jobbar för att ordna egen bal

Besvikelsen bland niorna blev stor. Så nu försöker niondeklassarna ordna en skolbal själva. De har bakat bröd och sålt och ordnat fester för att de lägre årskurserna på skolan för att samla in pengar. Lisa Singhateh och Zeinab Dhahad har också pratat med en DJ som lovat att ställa upp gratis. 

Som hjälp meddelar nu rektorn att de får låna skolans matsal förutsatt att föräldrarna är där och jobbar och tar ansvar. 

– Om föräldrarna är där och jobbar och håller i det hela så säger inte vi nej. Men vi måste få veta det i god tid så att vi kan planera med El sistema och andra som också använder våra lokaler. Så nu ligger bollen hos föräldrarna, säger hon. 

Behövs sponsorer för att klara

När skolan anordnade balen stod de för maten. Nu måste eleverna istället fixa det själva och de pengar de samlat in räcker inte. För att få hjälp de vänt sig till den ideella föreningen Unga själar, som jobbar med att uppfylla ungas önskedrömmar.

– Vi vet att flera av eleverna kommer från familjer som har det svårt ekonomiskt så vi tänker att det bästa vore om några företag kan sponsra med catering så att alla barnen har råd att vara med, säger Faduma Mohamed från Unga själar och fortsätter:

– Vi kommer även att stötta och coacha dem och se till att de får en så bra skolbal som möjligt, säger hon.