När Mitt i Skärholmen för drygt en månad sedan mötte Lisa Singhateh och Zeinab Dhahad var de oroliga över att det inte skulle bli någon avlslutningsbal för niorna när de slutar grundskolan i år. 

Bredängsskolan saknar pengar och erbjuder i stället en skollunch som avslutning vilket många elever inte tyckte kändes rätt. Därför började de själva samla in pengar och kontaktade även Faduma Mohamed och den ideella föreningen Unga själar, som jobbar med att uppfylla ungas önskedrömmar, för att få hjälp.

Många vill hjälpa till

Efter att ungdomarna berättat om situationen i Lokaltidningen Mitt i har många i Bredäng velat hjälpa till. En person i den lokala Facebook-gruppen Bredäng baby! startade en insamling dit boende i området som ville stötta balen kunde swisha och resultatet lät inte vänta på sig. Efter bara några dagar hade tusentals kronor strömmat in. 

– Vi är så tacksamma för alla som är med och bidrar, säger niondeklassaren Zeinab Dhahad. 

Hon och klasskamraterna är överväldigade av Bredängsbornas engagemang.

– Folk har varit så snälla och de som inte har kunnat hjälpa till med pengar har kommit med råd och tips på lösningar, säger Zeinab Dhahad. 

Dj:ar gratis

Hennes mamma Lisa Lidgren, som håller i planeringen, berättar att pengarna fortsätter att strömma in. Folk har swishat allt från 20 kronor och uppåt. Nu är summan uppe i 16 000 kronor. Därutöver har fastighetsbolaget Stena sagt att de går in och sponsrar med 10 000 kronor.

– Bredäng är fantastiskt, folk har varit så generösa och godhjärtade. De har även erbjudit sig att ställa upp gratis som dj och kockar. Och det är flott att även Stena är med, säger hon. 

Har ni det ni behöver nu?

– Ja, jag ska gå in och boka något den här veckan.

Nu ska de ha ett möte med klasserna för att enas om var balen ska hållas någonstans. Just nu är det två förslag som diskuteras Cello Slottet i Alby och Lusthuset på Långholmen på Södermalm.

– Jag hoppas på Långholmen, det är en väldigt fin lokal som passar oss, säger Zeinab Dhahad.